Dok se bore s krizom, europski političari problem koji imaju Hrvati ne smatraju bitnim!

Ilustracija: Arhiva
 
PROBLEM s imenom prošek koji će hrvatski vinari imati nakon ulaska Hrvatske u EU zaintrigirao je i Irce koji su tome posvetili medijski prostor.
 
The Irish times Hrvatsku opisuje biranim riječima punim hvale za našu ljepotu, no ubrzo ukazuju na restrikciju koju će morati poštivati hrvatski vinari.  "Stoljećima su obitelji u hrvatskoj proizvodile prošek, ime koje bi se moglo zabraniti nakon 1. srpnja, samo zato što zvuči slično kao talijanski prosecco", stoji u tekstu. 
 
Potpuno različita vina
 
Hvarski vinar Andro Tomić u razgovoru s novinarom objašnjava da su prošek i prosecco potpuno različita vina koja se proizvode od različitog grožđa i na različite načine, a i različitog su sastava. Tomić također govori kako hrvatska vlada nije puno napravila kako bi zaštitila ime prošek, ali i druge lokalne proizvode. 
 
Irci navode i problem s imenom teran koji su imali vinari sjeverozapadnog dijela Hrvatske.
 
"Proizvođači vina teran ne znaju kako će prodavati svoje proizvode jer je susjedna Slovenija zaštitila ime teran", stoji u tekstu.
 
"Za europske vođe i službenike koji se bore s krizom i spašavanjem gospodarstva trivijalno zvuči problem kako Hrvati nazivaju meso, sir i vino", piše u tekstu.
 
"Tek sada proizvođači i političari govore o tome kako zaštititi ove posebne proizvode, koje smo radili stoljećima", za kraj govori Tomić.

Pročitajte više