Dragi Lovriću američka medalja za zasluge: "Neka dragi Bog blagoslovi Hrvatsku i SAD i sve naše vojnike"

Foto: Dragan Matić/Cropix

NA SVEČANOSTI u Uredu predsjednika, vrhovni zapovjednik NATO snaga za Europu admiral James Stavridis uručio je "Medalju za zasluge SAD-a" načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovniku Dragi Lovriću.

"Drago Lovrić zaslužan je sudionik obrambenog Domovinskog rata koji je dao velik doprinos našoj stabilnosti i sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji suvremene demokratske Hrvatske", ocijenio je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Ivo Josipović.

Čestitao je generalu Lovriću, ali i zahvalio SAD-u na počasti koju su ukazali Lovriću, ali i Hrvatskoj. "Tim činom naši saveznici i prijatelji pokazuju da visoko cijene kvalitetu naših Oružanih snaga te da čvrsto vjeruju i visoko poštuju naše prijateljstvo. Doživljavamo stoga ovo odlikovanje generalu Lovriću kao novi poticaj za daljnji razvoj naših Oružanih snaga i daljnji razvoj američko-hrvatske vojne i političke suradnje", istaknuo je šef države.

Josipović je naglasio da Hrvatska cijeni ulogu, podršku i razumijevanje SAD-a u Domovinskom ratu, osobito u akciji Oluja u kolovozu 1995. godine. Kaže da je prijateljstvo dviju država dodatno potvrđeno u zajedničkim misijama u svijetu. Predsjednik naglašava da savezništvo ništa ne gubi na važnosti činjenicom da će Hrvatska uskoro postati članicom EU. To će otvoriti nove mogućnosti za razvijanje suradnje u korist dviju zemalja, ali i korist mira i stabilnosti jugoistočne Europe i postkomunističkih zemalja, ocijenio je šef države.

Admiral Stavridis naglasio je da general Lovrić nije samo poznat u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji, u Afganistanu..." Predstavlja Hrvatsku kao profesionalnu, kao zemlju tisuća žena i muškaraca u Hrvatskoj vojsci. Ponosimo se što ga odlikujemo", kazao je Stavridis.

General Lovrić rekao je da mu je čast što prima medalju za zasluge. Nagrada nije priznanje samo za moja osobna postignuća, već je i kompliment Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama. "Ova čast je još veća jer ovu povlasticu dijelim s brojnim istaknutim vojnim i političkim dužnosnicima iz mnogih zemalja. Ovu nagradu prihvaćam s ponosom i nadalje ću davati sve od sebe kako bih opravdao priznanje i u budućnosti. Ona će imati istaknuto mjesto u mojem javnom i privatnom životu", rekao je Lovrić.

Zahvalio je svim pripadnicima Oružanih snaga na napornom radu i obitelji na potpori. "Neka dragi Bog blagoslovi Hrvatsku i SAD, naše Oružane snage, naše obitelji i sve naše vojnike u domovini i inozemstvu", poručio je na kraju Lovrić.

Pročitajte više