Dramatično na jugu: Katastrofalne poplave opet pogodile Župu dubrovačku

Foto: zupcica.hr

KATASTROFALNE poplave opet na jugu Hrvatske, a čini se da je situacija gotovo pa istovjetna onoj iz rujna prošle godine. Najteže je u Općini Župa dubrovačka, a veliki broj intervencija zabilježen je i u samom Dubrovniku.

 Bezbroj intervencija

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u četvrtak kako su vatrogasci na krajnjem jugu Hrvatske zbog jakog nevremena tijekom jutra imali više od dvadeset intervencija te kako Župi dubrovačkoj prijeti poplava kakva se dogodila u rujnu 2014. godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

Ciklona Rea donijela je Dubrovniku i okolici više od 70 litara kiše po metru četvornom već do 8 sati ujutro, a situaciju dodatno pogoršava jako jugo.

''Imali smo tako reći bezbroj intervencija. Broj je teško utvrditi jer se penje iz minute u minutu. Najteže nam je na području grada Dubrovnika i na području općina Konavle, Ston i Župa dubrovačka. U naselju Kupari nam ponovno prijeti poplava kakvu smo imali prošle godine, kada je kuparsko polje poplutalo'', rekao je Stjepan Simović te dodao kako su uz profesionalna i sva dobrovoljna vatrogasna društva od Stona do Konavala na terenu.

Nevrijeme u Dubrovniku

Nevrijeme je u Dubrovniku uzrokovalo poteškoće u pomorskom, ali i cestovnom prometu. Most dr. Franja Tuđmana zatvoren je za vozila prve skupine, interventne službe su s cesta uklanjale pale čemprese, a među brojnim poplavljenim objektima su i prostorije Hrvatskog restauratorskog zavoda.


Kako javlja lokalni Dubrovniknet.hr, već u ranim jutarnjim satima ciklona Rea koja je u srednjoj Dalmaciji donijela orkansku buru, a u zaleđu snijeg, na Grad Dubrovnik je svalila čak 70 litara kiše po metru četvornome.

U zastoju je tako pomorski i zračni promet, a po dubrovačkim se prometnicama, već po dobrom običaju, pliva. Vjetar je slomio čempres ispred "remize" u predjelu Gruž, koji je pao na cestu, te onemogućio promet jednim kolničkim trakom.

Trenutno su sve vatrogasne snage na terenu.

 

Pročitajte više