Družba je družba, al služba je služba: Nijemci Izraelu prodaju, odnosno poklanjaju, "nuklearne" podmornice

IAKO su politički odnosi Njemačke i Izraela u posljednje vrijeme drastično zahladili, ponajviše zbog Netanyahuove agresivne politike gradnje novih židovskih naselja na okupiranim područjima koji predstavljaju prepreku za nastavak mirovnih pregovora, Njemačka je, čini se, spremna zažmiriti na jedno oko ako se pritom pruža prilika za nekakvu zaradu.

Njemački list Der Spiegel otkrio je kako Njemačka Izraelu ipak svesrdno pomaže da razvije svoje vojne nuklearne kapacitete, i to tako što ih opskrbljuje s modernim podmornicama klase Dolphin, koje imaju mogućnost ispaljivanja nuklearnih projektila.

Prve dvije dobiješ besplatno, a ostale s popustom

Dvije zemlje su još devedesetih potpisale sporazum o isporuci šest takvih podmornica. Zanimljivo je kako su prve dvije podmornice isporučene 1998. i 1999. godine bile poklon Njemačke Izraelu, dok je treća, isporučena 2000. godine, došla uz popust od 50 posto.

Četvrta od šest podmornica isporučena je Izraelu početkom svibnja, a Njemačka će navodno sufinancirati trećinu troškova, što iznosi oko 13 milijuna eura, te će Izraelu dopustiti odgodu plaćanja do 2015. godine. Ostale dvije trebale bi biti isporučene do 2017. godine, a navodno Izrael razmišlja o naručivanju još tri takve podmornice. Nije ni čudo kad su im Nijemci ponudili takve uvjete.

Barak: "Nijemci moraju biti ponosni što će osigurati opstanak Izraela"

Izraelski ministar obrane Ehud Barak za Spiegel je kazao kako bi "Nijemci trebali biti ponosni jer su osigurali opstanak židovske države u godinama koje dolaze". Pritom valja napomenuti kako se Njemačka u prošlosti uvijek službeno držala pozicije da ne zna ništa o eventualnom montiranju nuklearnih raketa na podmornice, već oni samo isporučuju plovila. Međutim, nekoliko bivših visokopozicioniranih dužnosnika iz njemačkog ministarstva obrane kazalo je za Spiegel da su oduvijek pretpostavljali da će Izrael na podmornice staviti rakete s nuklearnim glavama. Jedan od njih, Hans Rühle, čak je o tome s izraelskom vojskom diskutirao u Tel Avivu.

Izrael također nikad nije službeno priznao da ima vojni nuklearni program, iako su indirektno to naznačili u brojnim prilikama. Međutim, dokumenti iz arhiva njemačkog ministarstva vanjskih poslova jasno pokazuju kako su Nijemci za taj program znali još od 1961. godine. Samim tim, licemjerje koje proizlazi iz ovog posla biva veće.

Čemu licemjerje?

Nema ničeg spornog u samom ugovoru o isporuci podmornica Izraelu, ali to sa sobom nosi ozbiljnije političke implikacije kada se promatra u svjetlu općih stavova koje Merkel iskazuje prema Izraelu i premijeru Netanyahuu. Merkel je u nekoliko navrata apelirala na izraelske vlasti da prekinu sa širenjem naselja na okupiranim područjima, što je preduvjet nastavka mirovnih pregovora. Merkel je to postavila i kao preduvjet za nastavak isporuke podmornica. Međutim, jasno je kako Netanyahu nije ispunio te uvjete, a posao se svejedno nastavlja.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će njemačka javnost reagirati na ovaj sporazum. U danima kada je svaki euro bitan i kada se Europa doslovno raspada, što bi naposljetku moglo imati posljedica i za Njemačku, njemačka vlada doslovno poklanja skupocjene podmornice, ili ih daje uz značajne popuste, zemlji koju službeno proziva zbog agresivne politike i s kojom ima narušene diplomatske odnose.

Nijemci Izrael smatraju agresivnom zemljom

I na formalnoj i na sentimentalnoj razini. U prilog tome ide i zadnje istraživanje javnog mnijenja od prije dva tjedna, koje je pokazalo da čak 60 posto Nijemaca, 67 godina nakon Holokausta, smatra da njihova zemlja više nema nikakvih moralnih obveza prema Izraelu. Čak 65 posto Nijemaca želi da njihova vlada prisna Palestinu kao samostalnu državu, dok njih 18 posto misli kako sad nije pravi trenutak za to. Samo 21 posto ispitanika misli kako Izrael vodi računa o ljudskim pravima, dok čak 70 posto Nijemaca smatra kako Izrael samo gura svoje interesa bez obraćanja pažnje na druge zemlje i ljude. Čak 59 posto ispitanika Izrael je označilo kao "agresivnu" zemlju.

Ove brojke sugeriraju kako bi se Angela Merkel u narednim danima mogla susresti s vrlo neugodnim pitanjima u vezi ovog posla, i neće joj ga biti lako opravdati.

Pročitajte više