Država će isplaćivati tri minimalca blokiranim tvrtkama, Mrsić: Nema više rada bez plaća

Foto: FAH

VLADA je ovoga tjedna u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Iza dugog naziva krije se nova odredba za koju u Vladi kažu da će olakšati radnicima koji ne primaju plaću, ali i poslodavcima. Država će obavezu isplatu minimalaca preuzeti na sebe.

Prema izmjenama će država u slučaju blokade računa tvrtke i kada nije u stečaju, radnicima tri mjeseca isplaćivati minimalac, kazao je Mirando Mrsić.

"To će omogućiti da se njihova prava čuvaju, da njihova prava budu naplaćena ako tvrtka ne izađe iz tog procesa i uđe u stečajni postupak. Sa pooštrenjem odredbi Stečajnog zakona, uz ove izmjene zakona u Hrvatskoj se vjerojatno više neće dešavati da radnici rade a ne primaju plaće", rekao je Mrsić.

Sever: Dogovoren je kompromis

Ideja je da se u tri mjeseca poslodavac uspije izvući, a ako ostane u blokadi ide obavezan prijedlog stečaja pa će Agencija za zaštitu radničkih potraživanja isplaćivati ono što je isplaćivala i do sada, rekao je Mrsić. Ako se poslodavac izvuče on će Agenciji morati vratiti isplaćene minimalce. No što ako su plaće radnika više? Sindikalni čelnik Krešimir Sever kaže da je riječ o kompromisu koji je dogovoren.

"Mi smo tražili da se iznađe nekakva mogućnost da se isplaćuju iznosi i veći od toga, a s obzirom na stanje i situaciju to je bio kompromis svima, minimalna plaća, što je još uvijek više nego da ne dobiju ništa. I to je kompromis koji smo bili spremni razumjeti i prihvatiti i radi toga što se točno niti ne zna o kojim bi se iznosima tu radilo i koja su to sredstva...", rekao je Sever.

Mogućnosti malverzacija minimalne

Sever također otklanja mogućnost malverzacija. Tj. da se dogodi scenario gdje će poslodavac uzeti novac od države za isplatu minimalca za radnike i nakon tri mjeseca prebaciti novac s tvrtke kćeri.

"Kroz OIB se vrlo jasno prati i sustav vlasnika i svega. Moći će možda smuljati na način da to prenese na nekog drugog, međutim, to će se vidjeti. Ali u svakom slučaju kroz ovo nije moguće ono što su ranije radili poslodavci da sve obveze ostave na jednoj tvrtki i otvori drugu tvrtku i nastavi raditi. Njemu je sada onemogućeno otvoriti novu tvrtku ako prije toga nije podmirio obveze u staroj", rekao je Sever.

Pročitajte više