Dugovi preveliki: Otvoren stečaj nad brodogradilištem Kraljevica

NA RIJEČKOM Trgovačkom sudu danas je otvoren stečaj Brodogradilišta Kraljevica. Prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 14. studenoga, a stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić.

Rješenje o otvaranju stečaja doneseno je nakon što je na ročištu konstatirano da je Brodogradilište Kraljevica prezaduženo. Konkretno, prema riječima stečajne upraviteljice, ukupne obveze brodogradilišta iznose 1,3 milijardi kuna, dok je ukupna imovina procijenjena na svega 100 milijuna kuna.

Najveći vjerovnik je država, koja ima potraživanja od 1,2 milijardi kuna, a ostatak potražuju razni dobavljači. Potraživanja radnika isplaćena su još u lipnju. Očekuje se da će sud u što kraćem roku osnovati odbor vjerovnika.

Vlada je u ožujku odlučila da Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a radnici su isplaćeni nakon što je Vlada u svibnju odlučila da se u državnom proračunu osigura 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika.
 
Oko 460 radnika Kraljevice potpisali su potom ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu i preuzeli poslovno uvjetovane otkaze ugovora o radu. Za svaku godinu radnog staža radnicima Kraljevice pripale su otpremnine od po 6400 kuna.

Pročitajte više