Dylann Roof za masakr nad 9 crnaca mogao bi biti kažnjen smrću

Foto: Facebook

TUŽITELJI savezne države Južna Karolina planiraju tražiti smrtnu kaznu za Dylanna Roofa, mladića optuženog za ubojstvo 9 ljudi crne boje kože u Charlestonu ranije ove godine, piše Washington Post.

Roof je optužen za 9 ubojstava i 3 pokušaja ubojstva zbog masakra koji je počinio u lipnju u crkvi Emanuel AME. Po zakonu Južne Karoline, tužitelji mogu tražiti smrtnu kaznu ukoliko postoje posebni faktoru u slučaju, primjerice višestruko ubojstvo u jednom činu.

Guvernerka Nikki Haley rekla je da će prvo razgovarati s članovima obitelji žrtava, no prije donošenja odluke o smrtnoj kazni, prvo će im dati da odtuguju malo.

"Zaslužuju znati sve činjenice i biti upoznati sa svim razgovorima vezanim za smrtnu kaznu", rekla je Wilson.

Na prvom saslušanju, dva dana nakon pucnjave, rođaci i obitelj žrtava direktno su se obratili Roofu, rekavši mu da su mu oprostili te da mole za njegovu dušu.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon masakra, policija je potvrdila kako je Roof objavio rasistički manifest na svojoj web stranici, prepun rasnih stereotipa i napada protiv crnačke populacije i Židova. U jednom njegovom dijelu, kritizirao je ostale mrzitelje što samo pričaju online i ništa ne rade.

"Nemamo nikakvih skinheada, ni pravog KKK-a, nitko ne radi ništa osim što govori na internetu. Netko mora skupiti hrabrost i napraviti nešto po tom pitanju, izgleda da ću to morati biti ja", napisao je Roof.

Pročitajte više