EU produžila misiju spašavanja migranata iz talijanskih voda

Foto: FAH

EUROPSKA komisija je danas objavila kako je svoju misiju spašavanja iz mora pred obalama Italije produžila najmanje do kraja ove godine te da je Italiji odobrila dodatna sredstva kako bi se lakše nosila s priljevom migranata iz Afrike i s Bliskog istoka.

Komisija je operaciju pod nazivom Triton pokrenula u studenome 2014. odmah nakon što je Italija okončala svoju operaciju Mare Nostrum, koja je bila mnogo obuhvatnija i skuplja.

Triton ima manje brodova i ograničenije područje djelovanja od Mare Nostruma, a bilo je predviđeno da bude na snazi tek nekoliko mnjeseci, što je izazvalo snažne kritike skupina za zaštitu ljudskih prava.

"Želimo učiniti više. Europa se mora bolje nositi s migracijama u svim vidovima", rekao je povjerenik EU za unutarnje poslove Dumitris Avramopoulos.

Italiji 13,7 milijuna eura izvanrednih sredstava

Pod sve snažnijim pritiskom priljeva imigranata, kojih je od početka godine u Italiju stiglo više od pet tisuća, EK je danas iz kriznog fonda Italiji dala 13,7 milijuna eura izvanrednih sredstava, uz već obećanih 500 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2020.

"Ne možemo zamijeniti Italiju u nadzoru vanjskih granica, ali možemo pomoći", rekao je Avramopoulos.

U operaciji Mare Nostrum u malo više od godinu dana spašeno je 100 tisuća migranata, ali su troškovi operacije od oko 9 milijuna eura na mjesec bili pretežak financijski teret za talijansku državu.


Zamijenjena je Tritonom, koji nema vlastitu opremu, već ovisi o doprinosu pojedinih članica EU. Mjesečni su mu troškovi između 1,5 i 3 milijuna eura, a trenutačno raspolaže flotom od devet brodova i dvije letjelice, a smije provoditi nadzor nad područjem udaljenim do 50 kilometara od talijanske obale. Mare Nostrum imala je mandat nadzora cjelokupnog mora između Italije i Libije.

Amnesty International kritizira odluku

Odluku EU o produženju misije Triton kritizirala je organizacija Amnesty International.

"Produženje misije Triton bez povećanja opreme, ljudstva i operativne površine neće ništa promijeniti", rekla je voditeljica ureda AI u Bruxellesu Iverna McGowan.

Pročitajte više