EU razmatra nove sankcije Rusiji: "Odgovorit ćemo zabranom letova iznad ruskog teritorija"

Foto: Hina

RUSKI premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva na bilo koje nove sankcije odgovoriti "asimetrično", možda i zabranom preleta zrakoplova iznad ruskog teritorija, ako njezini zapadni partneri nastave s "iskušenjima da koriste silu u međunarodnim odnosima".

U razgovoru za dnevni list Vedemosti od ponedjeljka, Medvedev je rekao: "Ako budu uvedene sankcije povezane s energetskim sektorom, ili daljnje restrikcije za ruski financijski sektor, morat ćemo odgovoriti asimetrično."

Europska unija dogovorila je nove gospodarske sankcije Rusiji koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, ali su europski dužnosnici kazali da bi sankcije mogle biti suspendirane kako bi se Moskvi omogućilo da pokaže da je spremna na konstruktivno rješavanje sukoba u Ukrajini, gdje je u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista ubijeno gotovo 3000 osoba.

Medvedev je kazao da se kriza u Ukrajini nastavlja, te da bi sve strane trebale iskoristiti priliku i prihvatiti mirovne prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina, prema kojima bi velika područja na istoku Ukrajine ostala pod kontrolom pobunjenika.

"Na žalost, Ukrajinska kriza se nastavlja, što je strašna tragedija", rekao je Medvedev.

"Nadam se da se kriza može riješiti, ako ukrajinski čelnici pokažu dobru volju i prihvate prijedloge koje je iznijela Rusija", dodao je ruski premijer.

EU sankcionira vodeće ruske naftne tvrtke


Bruxelles uvodi sankcije protiv vodećih ruskih proizvođača i distributora nafte kao što su Rosneft, Transneft i Gazprom Neft, naftni ogranak megakompanije Gazprom pa te tvrtke u državnom vlasništvu više neće moći prikupljati kapital niti se zaduživati na europskim tržištima, kazao je u ponedjeljak diplomat.

Sankcije koje Europska unija tek treba objaviti neće ciljati plinski sektor niti Gazprom, najvećeg proizvođača plina na svijetu i ujedno najvećeg dobavljača plina za Europu.

Općenito, prikupljanje kapitala za ruske kompanije zabranit će se samo onima kojih promet premašuje bilijun rubalja (20.81 milijarda eura ili 158.75 milijarda kuna), a polovica te svote ostvaruje se prodajom ili prijevozom nafte.

Sankcije trebaju biti objavljene u ponedjeljak prema dogovoru veleposlanika 28 članica Unije postignutom u petak navečer. Trebale bi na snagu stupiti pošto budu objavljene u službenom listu Europske unije, što bi moglo biti oko ponoći.

Odgođena odluka o sankcijama

Države članice EU-a odgodile su u ponedjeljak usvajanje novog paketa sankcija protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobu u Ukrajini, jer neke članice žele raspraviti moguću suspenziju sankcija ako prekid vatre u Ukrajini potraje, kazali su diplomati.


Veleposlanici država članica razmotrit će na poslijepodnevnom sastanku treba li sankcije, načelno dogovorene u petak, prvo provesti i tada suspendirati ako primirje potraje ili ih u ovoj fazi uopće ne treba aktivirati, kazali su.

Sankcije bi trebale stupiti na snagu u utorak objavom u službenom glasilu EU-a, no sve države članice ne slažu se s time, rekao je diplomatski izvor.

Sankcije bi trebale ograničiti pristup tržištima kapitala za velike ruske naftne kompanije Rosneft i Transneft, kao i naftne poslove Gazproma.

Jačaju također mjere usvojene potkraj srpnja koje se odnose na prodaju opreme koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe te osjetljivu tehnologiju u energetskom sektoru.

 

Pročitajte više