EUROfusion: Hrvatska u konzorciju koji bi mogao promijeniti budućnost energije

Screenshot: YouTube

EUROPSKA komisija i Europske fuzijske istraživačke jedinice u sklopu Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - "Obzor 2020" (HORIZON 2020) pokrenuli su zajednički konzorcij za razvoj energije fuzije – EUROfusion koji okuplja 27 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska zahvaljujući Institutu Ruđera Boškovića (IRB) i znanstvenicima okupljenim u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU).

EUROfusion će upravljati europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije u ime Euratoma - Europske zajednice za atomsku energiju, cilj mu je osigurati bitan napredak na putu realizacije energije fuzije za što će u razdoblju od 2104. do 2018. godine na raspolaganju imati čak 850 milijuna eura, a gotovo polovica toga iznosa dolazi iz programa "Obzor 2020", priopćio je u petak IRB.

U lovu na fuziju


Navode se riječi koordinatora CRU-a i člana Znanstveno-tehničkog odbora (STC) Euratoma - savjetničkog vijeća Europske komisije za pitanja nuklearne politike dr. Tončija Tadića, da je "formiranje konzorcija EUROfusion veliki korak naprijed u europskome pothvatu da razvije fuziju kao efikasniji, čišći i za okoliš prihvatljiviji izvor energije koji će pridonijeti zadovoljavanju rastuće globalne potražnje za energijom". Dodaje se kako EUROfusion omogućuje europskim nacionalnim jedinicama da još učinkovitije udruže svoje resurse, te da je osnivanje toga konzorcija bilo nužno kako bi se zadovoljili izazovi sve složenijih i velikih projekata, kao što su ITER - veliki međunarodni istraživački i inženjerski projekt iz oblasti nuklearne fuzije i DEMO - projekt nove generacije fuzijskog demonstracijskog reaktora. Objašnjava se da će DEMO biti spojen na mrežu i osigurati prototip za implementaciju fuzijskih reaktora diljem svijeta te će, na taj način, fuzija moći udovoljiti rastućoj globalnoj potrebi za energijom nakon 2050. godine uz obnovljive izvore energije, poput vjetra i solarne energije.

Ističe se kako će, u tom nastojanju, konzorcij EUROfusion nastaviti blisku suradnju s industrijom i malim i srednjim europskim tvrtkama te europskom agencijom Fuzija za energiju (Fusion for Energy - F4E) koja upravlja poslovima na izgradnji ITER-a.

U Bruxellesu dodjeljena bespovratna sredstva

Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava između konzorcija EUROfusion i Europske komisije potpisali su Robert-Jan Smits, generalni direktor Opće uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije te prof. Sibylle Günter, predsjednica generalne skupštine konzorcija EUROfusion, na svečanom sastanku prošloga mjeseca u Bruxellesu.

CRU su osnovali IRB, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te Sveučilište u Rijeci. Sjedište CRU-a je na IRB-u gdje je koordinator Tonči Tadić, a koordinatori fuzijskih istraživanja na ostalim znanstveno-istraživačkim ustanovama su Mladen Prester, Nikola Čavlina, Damir Veža, Dragan Poljak i Mladen Petravić. CRU koordinira sudjelovanje Republike Hrvatske u fuzijskom programu EU-a kao National Fusion Entry Point, pružajući javnosti informacije u vezi sudjelovanja u fuzijskom programu.

Pročitajte više