Egipatski predsjednik prkosi vojsci: Morsi dekretom poništio odluku o raspuštanju parlamenta

NOVOIZABRANI egipatski predsjednik Mohamed Morsi neće upustio se u direktan politički okršaj s vojskom, koja stoji iza raspuštanja parlamenta u kojem su većinu imali islamisti.

Podsjetimo, samo par dana prije predsjedničkih izbora Vrhovno vijeće oružanih snaga dekretom je potvrdilo stajalište Vrhovno suda da je parlament stvoren neustavno i da ga treba raspustiti. Isto tako, maksimalno su smanjili predsjedničke ovlasti a sebi osigurali nadzor nad zakonodavnim procesom.

Međutim, Morsi je sad izdao svoj dekret, kojim parlamentu praktično naređuje da se opet okupi. Dapače, njegov savjetnik Sameh El-Essawy napominje kako je to tek prvi od dekreta kojim će Morsi pokušati osporiti vojnu vlast.

"Vojska želi stvoriti državu unutar države, zadržati zakonodavnu vlast i u budući ustav ubaciti članke koji će joj tu poziciju osiguravati i u budućnosti. To neće ići: ili ćemo se boriti protiv toga ili smo propali", kazao je El-Essawy. "Oni žele imati istu uloga kao i vojska u Turskoj. Ako vojska zadrži vlast na ovakav način, onda je revolucija promašena", dodao je, prenosi Guardian.

Međutim, EL Essawy napominje kako je Morsi samo iskoristio iste egzekutivne ovlasti koje ima i vojska i da je svojim dekretom praktično poništio njihov. Međutim, time nije u pitanje doveo odluku Vrhovnog suda, koju poštuje, pa će novi parlament definitivno biti izabran nakon donošenja ustava.

Pročitajte više