Ekonomija ispred sigurnosti: Japanci opet pokreću nuklearne reaktore

JAPANSKI premijer Yoshihiko Noda kazao je kako Japan mora ponovno uključiti barem dva reaktora kako bi zaštitio nacionalnu ekonomiju i kvalitetu života građana.

Podsjetimo kako je nakon katastrofe u Fukushimi isključeno 50 nuklearnih reaktora, koji trebaju proći detaljne preglede. Međutim, to je rezultiralo ogromnim nestašicama struje te se čini kako je pred Japanom ljeto redukcija.

"Mjere da se osigura potpuna sigurnost dvaju reaktora u elektrani Ohi su već poduzeta. Jeftina i stabilna struja je od vitalnog značaja. Ako se svi reaktori koji su prije proizvodili 30 posto struje u Japanu ugase ili stave izvan pogona, japansko društvo ne može preživjeti", kazao je Noda, dodavši kako bi zbog toga neke kompanije mogle preseliti proizvodnju van Japana, što bi rezultiralo gubitkom radnim mjesta.

"Osobno sam odlučio da pokrenemo reaktore 3 i 4 u elektrani Ohi kako bi zaštitio kvalitetu života naših građana", neumoljiv je Noda. Odluka bi mogla biti provedena u djelo već sljedećeg tjedna ukoliko guverner prefekture Fukui, u kojoj je elektrana locirana, pristane na vladin prijedlog.

Iako je riječ u krucijalnom ekonomskom potezu za Japan, ova je odluka ipak izazvala kontroverze. Naime, velik dio javnosti još uvijek smatra kako, poučeni iskustvom Fukushime, u Japanu treba u potpunosti iskorijeniti nuklearnu energiju. Čak je početkom ovog tjedna i trećina članova vladajuće stranke Nodi uručila peticiju u kojoj ga se moli da ovom problemu pristupi s iznimnim oprezom.

Pročitajte više