Evo kako izgleda "outsourceani" WC u Poreznoj upravi u Dubravi

Foto: SDLSN RH

SLUŽBENICI Porezne uprave u Dubravi nisu najsretniji uslugama javno-privatnog partnerstva na području tzv. pomoćno-tehničkih poslova u javnoj upravi, poznatijem kao „outsourcingu", sudeći po fotografijama koje je poslao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar javlja o katastrofalnim higijenskim uvjetima u toaletima te Porezne uprave, koja je s jednim od osnovanih privatnih servisa zaključila jednogodišnji ugovor o čišćenju objekata i prostorija, i to u vrijednosti 950.000 kuna s PDV-om.

No, radne prostorije i sanitarni čvor, kroz koje svaki dan prolazi stotine stranaka i 45 zaposlenih, čisti se samo svaki drugi dan.

"Službenici se pritom žale na nečiste i skliske podove po kojima se povlače nakupine prašine, nedostatak papirnatih ručnika i tekućeg sapuna, koji u pravilu nestaju u drugoj polovici mjeseca, kao i smrad koji dopire iz nedovoljno održavanih sanitarnih čvorova i pitaju se kad će se netko ili više njih u takvim uvjetima zaraditi kakvu crijevnu virozu ili drugu popratnu pojavu nehigijenskih uvjeta u kojima rade", kaže Kuhar.

Navodno su u Središnjem uredu Ministarstva financija u Katančićevoj 4 uvjeti puno bolji, kako su mu rekli neki zaposlenici.

"Iz ugrađenih zvučnika dopire lagana glazba, osvježivači zraka ispuštaju ugodne cvjetne mirise, postoje posebne vrećice za organski otpad (!?), a službenici malu i veliku nuždu obavljaju bez straha od upada stranaka u prostorije u kojima se trenutno olakšavaju", napisao je.

Sindikat će se zbog ugrožavanja zdravlja ljudi u ovakvim uvjetima obratiti inspekciji zaštite na radu i sanitarnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo jesu li nesnosni uvjeti, prljavština i kako kažu, ""mački" od prašine koji poput maslačaka lete zrakom", sukladni standardima EU ili se samo radi o „outsourcingu" na hrvatski način, najavili su.

O "čistoći" WC-a prosudite sami, ali iako su ovo fotografije iz samo jednoga ureda javne uprave, sigurno je i da u mnogim toaletima javnih službi koji nisu sklopili ugovore s prije spomenutim privatnim servisima stanje nije ništa bolje.

Pročitajte više