FBI otkrio: Kineski hakeri napali su sve velike američke kompanije

Foto: FaH

VODITELJ FBI-a James Comey rekao je u svojem prvom televizijskom intervjuu da su kineski hakeri pokrenuli veliku kampanju "cyber rata" protiv SAD-a.

Dok je gostovao CBS-ovoj emisiji "60 minuta", Comey je izjavio:

"Postoje dva tipa velikih američkih kompanija u SAD-u. One koje su Kinezi hakirali, i one koje još ne znaju da su ih Kinezi hakirali."

Na pitanje o tome koliko su ti profesionalni hakeri vješti u svojim napadima na podatke američkih tvrtki, Comey je rekao da nisu toliko izučeni u skrivanju svojih postupaka.

"Usporedio bi ih s pijanim provalnikom koji udari u vrata dok provaljuje, sruši vam vazu, i onda izađe s ukradenim televizorom. I ovi hakeri su takvi, a mi ćemo nadgledati cijelo vrijeme i neće nas moći zaustaviti."

Ne kradu novac, već poslovne poteze


Comey je upozorio i kako kineske hakere ne zanima novac pomoću ukradenih podataka s kreditnih kartica, niti imaju osobne interese. Umjesto toga traže tajne podatke o trgovanju koji bi mogli biti korišteni i u Kini.

"Traže informaciju koja im može biti korisna, a da ju nisu sami morali izumiti. Mogu oponašati ili naučiti kako neka tvrtka pristupa pregovorima s kineskim kompanijama."

CBS-ov novinar pitao je koliko ovi hakeri koštaju SAD, na što je Comey rekao da je točan iznos nemoguće izračunati, no ta je moguće da se radi o milijardama dolara.

Pročitajte više