Fidel Castro: Amerikanci nam duguju mnogo milijuna dolara

Foto: Hina

FIDEL Castro danas slavi svoj 89. rođendan uz poruku da Sjedinjene Države Kubi duguju "mnogo milijuna dolara" zbog trgovinskog embarga koji traje već pola stoljeća.

Castro je gledište iznio u eseju objavljenom u lokalnim medijima dan prije "povijesnog posjeta" američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji dolazi ponovno otvoriti američko veleposlanstvo na Kubi.

Usprkos postupnoj normalizaciji odnosa, embargo uveden 1962., tri godine nakon što je Castro preuzeo vlast, i dalje ostaje na snazi.

Predsjednik Barack Obama traži od američkog Kongresa da podigne zabranu, ali dužnosnici kažu da će za raspravu trebati vremena jer značajan broj republikanaca inzistira da Kuba ne poštuje ljudska prava i ne provodi druge demokratske reforme, piše AFP.

"Kubi se duguje kompenzacija koja odgovara šteti, čiji je iznos mnogo milijuna dolara, kao što je to naša zemlja ustvrdila kroz neporecive argumente i podatke u svim govorima pri Ujedinjenim narodima," napisao je Castro kojem su na proslavu rođendana stigli bolivijski predsjednik Evo Morales i venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

Pročitajte više