Građani o slučajevima Zinke Bardić i Ankice Mamić: "Koliko ja znam rad na crno je zabranjen"

EMISIJA Tema dana na Radiju 101 danas se bavila slučajevima Zinke Bardić i Ankice Mamić, koje su zaposlene u moćnim PR agencijama a pritom djeluju kao posebne savjetnice premijera Milanovića, odnosno Radimira Čačića.

Puno se bure podiglo jučer oko pitanja nalaze li se one zbog toga u sukobu interesa, kako je pisao Index. Posebno se to donosi na Zinku Bardić koja je i dalje direktorica strateških komunikacija u agenciji Madison i tamo prima plaću. Pritom Vlada sa švedskim tvrtkama Ikea i Gripen pregovara o važnim poslovima, o obje su firme klijenti Madisona. Stavlja li to Zinku Bardić u poziciju sukoba interesa, iako funkciju savjetnice premijera Milanovića obavlja besplatno.

> Milanovićeva posebna savjetnica Zinka Bardić u sukobu je interesa!

> Vlasnik Madisona nije odgovorio na pitanje je li Zinka Bardić u sukobu interesa, ali se pohvalio: "Švedska je na vrhu ljestvice po etičnosti"

> Zašto je Milanović "podigao ljestvicu"? Da se lakše provuče ispod nje.

> Sud časti HUOJ traži službeno očitovanje od Bardić i Madisona!

> I to svi znaju: Još jedna poznata PR-ovka radi besplatno za člana Vlade, a klijent joj je Ivica Todorić

> "Zinka Bardić i Madison ne rade za Vladu po ugovoru koji je transparentan. A greške na kraju plaćaju građani"


Ugledni PR stručnjak je u emisiji Radija 101 kazao kako pod hitno treba definirati status Zinke Bardić i Ankice Mamić, da se zna kome su dužne i odgovorne. "Zna se da one dugi niz godina surađuju s Milanovićem i Čačićem, ali to se treba nekako regulirati jer ti odnosi danas nisu jasni. Tu treba utvrditi neku visinu honorarnog ugovora, ako se već ne žele odreći funkcija u PR tvrtkama, jer ovaj model rada pro bono ne valja. Po toj logici bi se i od ostalih Pr agencija koje bi radile za ministarstva očekivalo da rade pro bono. Otkud bi se naplatili", pita se Macan.


"Takvom bih zaposleniku dao otkaz ili bi ga pitao da mi preko Vlade osigura neki drugi posao"

Upitan što bi on u ovakvoj situaciji napravio da je vlasnik PR agencije čiji zaposlenik radno vrijeme provodi savjetujući članove Vlade, Macan odgovara: "Da imam zaposlenika kojeg plaćam i od njega nemam koristi dok za nekog drugog radi besplatno, dao bih mu otkaz. Ili bi ga pitao da mi preko te visokopozicionirane osobe osigura neki drugi posao. E tu se javlja mogući sukob interesa. Vlada danas ne radi s drugim Pr agencijama i to je odmah sumnjivo. Imate spin doktora Vlade koji ne radi za Vladu i nije u odnosu s Vladom. Svako će povjerenstvo reći da tu formalno nema sukoba interesa, jer nema ni plaće, ali to je definitivno sumnjivo."

Macan ističe kako je najgore od svega to što nema naznaka da bi se tako nešto moglo promijeniti, jer trenutno nema oporbe koja bi se za to zakačila. "Trenutno nema oporba koja bi se bunila, inače bi to bio đumbus. Samo se nešto struka pobunila iz drugih razloga, ali kad se oporba konsolidira i digne ovakve stvari na političku razinu bit će svega", napominje Macan.

Logično je da će kad tad doći do sukoba interesa

Zorislavu Antunu Petroviću iz Transparency Internationala je sve to nelogično: "Zašto bi netko radio ne jednom mjestu i primao plaću na drugom. Svaki normalan posao, a ovaj posebno, iziskuje puno truda. Stoga taj posao treba biti i plaćen profesionalno. Ovako se ne zna jesu li one odgovorne onome od koga primaju plaću ili onome koga savjetuju."

"Ako osoba prima plaću iz jednog izvora, a angažirana je na drugom mjestu, logično je da će kad tad doći u sukob interesa. Poanta je u tome da se osoba mora fokusirati na svoj rad, posebno ako radi za tijela javne vlasti. Ako mi kao porezni obveznici izdvajamo novce da netko obavlja funkcije u tijelima javne vlasti, očekujemo da ta osoba sav svoj angažman posveti tome", dodaje Petrović.

Slušatelji Radija 101 također su jasno dali sud o ovoj situaciji. Na referendumsko pitanje "Mislite li da je moguće da netko za Vladu radi besplatno?" čak 85 posto slušatelja je odgovorilo da to nije moguće, odnosno realno, dok ih samo 15 posto to smatra mogućim. Bilo je i slušatelja koji su se javili u eter sa zanimljivim tezama.

Ne možeš za Rockefellera raditi pro bono

"Koliko ja znam rad na crno je zabranjen, a ovo je klasični rad na crno. Rad pro bono je definiran kao humanitaran, kao rad za onoga tko taj rad ne može platiti. A siguran sam da Vlada ovo može platiti. Ne možeš za Rockefellera raditi pro bono", kaže jedan slušatelj.

"Ovo me podsjeća na slučaj Buljubašić i HEP. I on je radio na jednom mjestu, a dobivao plažu na drugom. Oni su radili onako, ovi ovako... Bit će nam bolje za 30-40 godina kad pomru svi koji se sjećaju nekih bivših država i sistema. Pih, da ona radi pro bono za židovsku ustanovu", kazao je razočarano drugi slušatelj, aludirajući na izjavu Ankice Mamić da pro bono ne radi samo za Čačića, nego i za neke druge ustanove, poput one židovske.

"Ma na stranu sad jel' to pro bono ili nije pro bono. Stvar je u tome da će ta osoba i firma uživati razne vrste političkih protekcija. Samo zato se i radi pro bono", zaključio je emisiju jedan slušatelj.

Pročitajte više