Grčić: Hrvatska je napravila ogroman pomak, iskoristili smo 67 posto pretpristupnih fondova EU

Foto: Davor Pongračić/Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas kako je Hrvatska ove godine napravila ogroman pomak u korištenju europskih fondova. Ove je godine ukupno ugovoreno 398 milijuna eura, odnosno 59,5 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno 220 milijuna eura odnosno 32,9 posto u odnosu na dodijeljena sredstva. Što se tiče promjena u 2012., ugovoreno je 148 milijuna eura, a isplaćeno sredstava u iznosu 93 milijuna eura.

"Tu su novci jako veliki i bit će potreban veliki trud da se 450 milijuna eura sljedeće godine te 1,1 milijarda u svakoj idućoj godini apsorbira. Radimo intenzivno na što boljoj pripremi", pojasnio je Grčić, koji je istaknuo da se nada da će Hrvatska i sljedeće godine biti jednako uspješna.

Ministar Grčić rekao je da je kroz sve generacije pretpristupnih fondova Hrvatskoj bilo na raspolaganju oko milijarde eura, od čega je povukla oko 67 posto, što su odlični rezultati, pogotovo u svjetlu činjenice da kroz sve to vrijeme nije morala ništa uplatiti u europski proračun.

Pročitajte više