Gubici JP Morgana znatno veći negoli su javno priznali?

U TRENUCIMA dok se JP Morgan, najveća američka financijska tvrtka kada je u pitanju imovina, bori s kontrolom štete koja je već dosegla 25 milijardi dolara i vrijednosti dionica, list Wall Street Journal je otkrio nove detalje koji otkrivaju stvarne gubitke JP Morgana.

Podsjetimo, sljedećeg mjeseca će šef banke James Dimon ispred odbora američkog Senata svjedočiti o gubicima koje je njegova kompanija zabilježila u trgovanju. I dok je banka službeno prijavila gubitak nešto veći od dvije milijarde dolara, Wall Street Journal se poziva na izvore bliske Dimonu koji tvrde da se stvarne brojke značajno veće.

WSJ tvrdi kako je Dimonu 30. travnja predočen rezultat trgovanja pozicijama, koje je donijelo gubitke od skoro pet milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od brojke javno predočene na konferenciji 10. svibnja. Dimom, koji se smatra jednim od najboljih "rizik menadžera"" na Wall Streetu, je postao metom kritika jer nije spriječio ogromne gubitke.

Dapače, osobno je odobrio koncept koji stoji iza katastrofalnih poslova, tvrde ljudi upoznati sa slučajem. U prilog mu ide jedino činjenica da nije nadgledao kako se ti poslovi implementiraju.
Osobno je priznao kako je u pitanju najveća glupost njegove karijere, te da je pao na zadatku jer nije uspio na vrijeme detektirati rizike koji su počeli generirati ogromne gubitke za banku.

"Naučio sam važnu lekciju: nikad se ne smiješ opustiti, čak ni ako iza sebe imaš besprijekorne rezultate. Nitko ne može raditi što ga je volja", kazao je u intervjuu za WSJ.

Pročitajte više