HDZ o zdravstvenom odgoju: Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava

Foto: Bruno Konjević/Cropix

HDZ je priopćio da pozdravlja uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, ali da prije toga traži stručnu recenziju predloženih programa, provedbu javne rasprave te da se zalaže za pravo izbora kako bi roditelji imali pravo na izbor programa kojeg će pohađati njihova djeca.

> Karamarko: Uvode zdravstveni odgoj zato što žele ukinuti vjeronauk

> Jovanović: Nećemo pregovarati s Crkvom, zajedno s Grozdom šteti zdravlju naše djece!

Podsjećaju da članak 63. Ustava ističe kako roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece. Također napominju da nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava jer kako kažu, demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih.

"Hrvatska demokratska zajednica izražava zabrinutost zbog neprimjerenog odnosa vlasti prema kardinalu Josipu Bozaniću i Katoličkoj Crkvi kao instituciji, a koji je uvredljiv za mnoge vjernike. Podržavamo pravo i obvezu Crkve da skrbi o crkvenom nauku, ali i o pravima roditelja vjernika da sami odaberu vrijednosti koje žele usaditi svojoj djeci.

Apeliramo na snošljivost i kulturu dijaloga s roditeljima, Katoličkom Crkvom, ali i ostalim vjerskim zajednicama te drugim društveno relevantnim čimbenicima u Hrvatskoj, a koje Vlada i ministar obrazovanja Željko Jovanović svojim izjavama derogiraju", stoji u priopćenju HDZ-a.

Slična stajališta jučer je iznio predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Ministar Jovanović je na njegovu izjavu već reagirao rekavši da Karamarko "samo pokazuje da ništa ne zna".

Pročitajte više