HDZ traži oštre sankcije u MUP-u i obavještajnim službama zbog svastike na Poljudu

Foto: FAH

REAKCIJA na svastiku na travnjaku Poljuda iz HDZ-a je stigla tek nakon što je reagirala Kolinda, koja je rekla da se huligani moraju zaustaviti.

"HDZ najoštrije osuđuje sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta, ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske. Zahtjevamo brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca.", priopćili su iz HDZ-a koji se ugledao na Kolindu koja je također  priopćila da je "ovime nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine" te zatražila žurnu reakciju institucija.

Jandroković: Odgovorne i nadležne službe

Gordan Jandroković osudio je postavljanje nacističkog simbola na travnjaku splitskog Poljuda, koji je uočen tijekom nogometne utakmice između Hrvatske i Italije, rekavši da su za taj incident, uz počinitelje, odgovorne nadležne službe, među kojima i MUP, koje su, smatra, propustom ili namjerom dopustile da se to dogodi.

Naglasio je kako su u situaciji u kojoj je veliki fokus bio na stadionu Poljud, na kojem je utakmica reprezentacija Hrvatske i Italije zbog huliganstva odigrana bez gledatelja - očekivali od institucija da spriječe bilo kakvu moguću provokaciju.

"Što su činile obavještajne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova? Reakcija ministra je sramotna jer neprimjereno i neozbiljno pristupa problemu. Svatko tko želi dobro našoj zemlji mora se zapitati tko je omogućio da se takve stvari dogode", izjavio je Jandroković novinarima u Središnjici HDZ-a.

"Oni koji su to učinili očito su imali razloge i željeli napraviti štetu Hrvatskoj, njenim građanima i sportu u cjelini", ocijenio je Jandroković.

Zatražio je od nadležnih službi da žurno pronađu i kazne počinitelje.

Ostojićev komentar neumjesan

Dodao je kako HDZ nije zadovoljan reakcijom ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića koji je, po njegovom mišljenju, na facebooku neumjesno komentirao događaj, iako je njegova zadaća da bude prvi koji će reagirati u takvim situacijama.

Jandroković je također pozvao na odgovornost sve one u državnim institucijama koji su, smatra, svojim "nečinjenjem" omogućili da se dogodi incident na splitskom stadionu.

"S jedne strane imamo počinitelje, a s druge propust policije i ostalih službi, čime je omogućeno da se na ružan način govori o Hrvatskoj u cijelome svijetu, a time su ugrožene političke, ali i gospodarske pozicije Republike Hrvatske", rekao je Jandroković.

Oštre kazne za počinitelje i odgovorne u državnim institucijama


Dodao je da će Hrvatskoj biti nanesena ogromna šteta ako zbog tog incidenta ne ide na Europsko prvenstvo.

"Svi koji su uključeni trebaju biti oštro kažnjeni kao i odgovorni iz državnih institucija", zaključio je.

Upitan je li incident posljedica toga što se prije ništa nije radilo, Jandroković je rekao kako svaki oblik nasilja i govora mržnje treba biti sankcioniran. Bilo je različitih pokušaja da se slični događaji razriješe, no međutim neuspješno, dodao je.

Pročitajte više