Hajdaš Dončić najavio gradnju pruga EU sredstvima, Stanić odvratio: Lako obećavati bez odgovornosti

Screenshot: HRT

U EMISIJI HRT-a "Otvoreno" gostovali su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Iz Vlade već mjesecima tvrde kako je monetizacija autocesta formula za spas Hrvatske, saniranje dugova i otplatu kredita koji su došli na naplatu, dok sindikati tvrde kako bismo monetizacijom uništili samoodrživ i isplativ projekt.

Hajdaš Dončić i Stanić iznijeli su svoja viđena o monetizaciji hrvatskih autocesta, s obzirom na činjenicu kako se približavamo kraju propisanog roka za skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Stanić: Koncesionarima "poklanjamo" 80 milijardi kuna

Dok ministar Hajdaš Dončić ističe kako je bitno pričekati dok ne pristignu ponude, Stanić tvrdi kako je sigurno da ćemo putem koncesioniranja strancima "pokloniti" 80 milijardi kuna.

"Nema tu izračuna, nema matematike", nezadovoljno je komentirao Stanić.

Dok premijer Milanović ističe kako ćemo od koncesioniranja autocesta dobivati mirovine, oporba upozorava kako joj monetizacija nalikuje na "paničnu rasprodaju obiteljskoga srebra".

Koncesijom ne možemo zatvoriti sve kredite

Stanić je upozorio kako će koncesionari pošteno zaraditi, s obzirom na buduće projekte na europskoj razini, a koje danas ne uključujemo u računicu. Naglasio je i kako koncesijom ne možemo zatvoriti sve kredite, što je ministar Hajdaš Dončić potvrdio.


"Investitori u autoceste neće se nužno i u cijelom iznosu zadužiti već će uložiti svoj novac i tu je računica njihova prinosa. Koncesionari imaju novac i time na raspolaganju puno jeftinije kredite. Za Hrvatsku je vrijeme za snažan iskorak, za ulaganje u željeznice i nove ceste. Pruge ćemo graditi jer ćemo za njih biti sufinancirani iz Europske unije u iznosu od čak 85 posto sredstava", rekao je Hajdaš-Dončić.

"Lako je davati obećanja bez odgovornosti", odvratio je Stanić ministru.

Stanić: Vlada uništila model samoodržanja autocesta

Stanić je ustvrdio da su autoceste apsolutno samododrživ i isplativ projekt te je optužio vladu za uništavanje modela samoodržanja autocesta te za izostanak restrukturiranja.

"Ako dođe do monetizacije, morat ćemo više ulagati u državne ceste jer ćemo dio prometa otjerati na njih, zbog cestarina, koje će vrlo vjerojatno rasti", dodao je Stanić.

"Budući koncesionar ne može samostalno odlučivati o cijenama cestarine, to je regulirano", odgovorio mu je ministar.

"Prvo su srušili model održivosti, a onda nisu proveli restrukturiranje, jer tada ne bi bilo uhljebljivanja", nezadovoljno je komentirao Stanić.

Radnik sa SSS-om u HAC-u zarađuje i preko 7.000 kuna?


Ministar Hajdaš Dončić i Stanić poveli su raspravu i oko prava radnika zaposlenih u HAC-u. Ministar je istaknuo kako je radnicima trenutačno tamo "jako dobro" te da čak i oni sa srednjom stručnom spremom zarađuju preko 7.000 kuna.

Stanić mu je odvratio kako je to točno, no da taj izračun plaće uključuje i noćni rad te rad vikendima.

"Moramo vidjeti ponude, ako nas zadovolje, nadam se da ćemo krenuti s procesom monetizacije. No, možemo i odustati od cijele stvari ako ne budemo zadovoljni, tako da možda referendum neće biti potreban. Ponavljam, ne prodajemo autoceste, samo ih iznajmljujemo", zaključio je ministar.

Podsjetimo, u 2011. godini, kada su pozicije bile obrnute, o monetizaciji autocesta razmišljao je HDZ, dok je SDP tada bio protiv takvog projekta.

Pročitajte više