"Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse."

Foto: Arhiva (telegraf.rs)

NAJVEĆI  i najvažniji kršćanski blagdan Isusova uskrsnuća danas slave pravoslavni vjernici po julijanskom kalendaru. Sličnosti ima u običajima i proslavi, rekao nam je protojerej Pravoslavne crkve u Jagodnjaku, Slobodan Majkić.

"Pa ima, kako da ne. Donosi se hrana, ali ne konkretno za Vaskrs. Obično se donose šarena jaja i ona se svete", kaže Majkić. Kao i kod rimokatolika, bojaju se jaja. 
 
"U rimsko doba, s obzirom da je Nova godina počinjala u trećem mjesecu, onda je Marija Magdalena došla u Rim propovijedati Evanđelje. Kada je pozdravila rimskog cara sa Hristos vaskrse, i on kaže vaskrse. Kada je on to izgovorio, jaja su sva pocrvenila u košari. Onda su se jevreji rugali kršćanima da Isus nije uskrsnuo i sljedeće godine na Uskrs, sve kokoši u Jeruzalemu snijele su crvena jaja", otkriva Majkić.
 
Prvo obojano crveno jaje se sprema i čuva do sljedećeg Uskrsa te se naziva čuvarom kuće jer se vjeruje da ukućanima čuva zdravlje. Tucanje jajima, kojem se najmlađi najviše vesele, također je jedan od običaja, a smatra se da se lomljenjem ljuski razbijaju okovi groba i smrti.
 
"Kad se završi liturgija ili misa, kako god hoćete, kada se dođe iz crkve, prvo se pojede jaje ili se može već u crkvi. Kad se tuca s jajima, kažete Hristos vaskrse, a ovaj drugi odgovara Vaistinu vaskrse", pojašnjava Majkić.
 
Gosti se daruju obojanim jajima te poslužuju kolačima i slatkom kavom, a proslava Isusova uskrsnuća nastavlja se u danima koji slijede.
 
"Od dana Uskrsa do druge nedjelje zove se Svjetli tjedan. Srijeda i petak nisu posni, već se mrsi. Drugi i treći dan od Uskrsa posjećujemo grobove i čitamo molitvu, znači obavljamo parastose", objasnio nam je protojerej Majkić, koji nam je otkrio i kako si danas pravoslavni vjernici čestitaju Uskrs.
 
"Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse."

Pročitajte više