Hrvatska spremna za evaluaciju pristupanja Schengenu

Foto: Hina

VLADA je usvojila Izjavu o spremnosti Hrvatske za evaluaciju za pristupanje Schengenu. U Bruxellesu će je sljedeći tjedan predati resorni ministar Ranko Ostojić.

Pristupanje Schengenskom prostoru je strateški cilj RH, a 1. srpnja 2015. prvi dan kad možemo aplicirati za ulazak, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pojasnio je i što podrazumijeva postupak evaluacije.

"Mehanizam evaluacije i praćenja obuhvaća sve aspekte schengenske pravne stečevine, a to je učinkovita i djelotvorna primjena mjera o suradnji država članica na vanjskim granicama, viznu politiku, schengenski informacijski sustav, zaštitu podataka, policijsku suradnju, pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima i odsutnost granične kontrole na unutarnjim granicama. 12. ožujka povjereniku za migraciju i unutarnje poslove Avramopolisu bih u Briselu predao ovu izjavu", rekao je Ostojić.

Premijer Milanović istaknuo je kako je riječ o kompliciranom procesu kojim se vanjske granice EU pomiču prema BiH i Srbiji. Novac za realizaciju pristupanja šengenu je osiguranu, a premijer je uvjeren da će Hrvatska dokazati da je spremna preuzeti nadzor i time postati još integriranija članica Unije. Za građane je važno da bez ikakvih kontrola putuju unutar EU, posebice za radnu snagu, poručio je.

"Neću reći držimo palčeve nego idemo taj posao ozbiljno raditi do kraja. Vidimo da su Rumunjska i Bugarska već godinama u redu, dakle, čekaju na prijem. mi smo pristupili Europskoj uniji nešto kasnije. Nadam se da su i oni sad spremni i da će biti pozitivno evaluirani. Prema tome, optimist sam. Time Hrvatska postaje još integriranija u Europsku uniju, a naši građani potpuno slobodni u kretanju i svemu ostalom", kaže Milanović.

Pročitajte više