Idete li na službenu proslavu izlaska Hrvatske iz recesije?

Fotomontaža: Index (FaH)

"HRVATSKA u petak izlazi iz recesije!", naglasio je  Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije na  jučerašnjoj konferenciji za novinare i tako ušao u legendu. Naime, Grčićeva rečenica postala je apsolutni hit na društvenim mrežama pa je tako putem Facebooka organizirana i "Središnja proslava službenog izlaska iz recesije".

Čeka se barba Branka

"Očekujemo barba Branka da sutra oko 12 kad završi s poslom (tko normalan petkom radi duže od toga?) dođe podijelit radost s građanima na kavi, prije nego se uputi prema ribarnici ili Splitu za vikend", stoji na Facebook stranici uz dodatak da će se središnja proslava odigrati na Cvjetnom trgu u Zagrebu s početkom u 12 sati.

No, "veseljak" Grčić  više je puta zabavljao Hrvatsku u ova krizna vremena šaljući dobre vibracije. Svaki put kada bi iz Europske unije, kreditnih agencija, financijskih ili statističkih institucija stizale loše vijesti, pred kamerama i novinarskim mikrofonima stvorio bi se ministar optimizma Grčić, da objasni građankama i građanima Hrvatske kako ipak nije sve tako sivo. 

"Imali smo rast industrijske proizvodnje u šest od sedam mjeseci. A znate zašto u sedmom mjesecu nije rasla? Jer klime nisu radile pa je pao elektroenergetski sektor", jedna je od Grčićevih izjava koje se pamte baš kao i ona da samo Bog zna koliko će biti BDP. Prizivanje Boga zapravo je samo bila posljedica Grčićevih promašenih prognoza o datuma izlaska Hrvastke i krize prvog osjetnog rasta BDP-a.

Zaboravite nadu, pardon pesimizam, vi koji ulazite u Hrvatsku

"Moja poruka je - pesimizam ovoj zemlji ne treba. Treba nam zapravo nada da ćemo uspjeti pokrenuti investicije i da bi to moglo do kraja godine rezultirati kakvim-takvim gospodarskim rastom. Pravi oporavak će očigledno biti 2014./2015. kada ćemo vjerojatno pokrenuti ozbiljni new deal u Hrvatskoj", izjavio je Grčić u travnju 2013. godine. No, njegovi "biseri" ipak su oni kada je loše rezultate pretvarao u nešto sjajno.

"Sad se mjerimo prema najboljima i pomakli smo se prema gore", izjavio je Grčić komentirajući indeks poslovanja Doing Business Svjetske banke prema kojem je Hrvatska skočila s 89. na 65. mjesto. 

Pročitajte više