Index doznaje: Članovi Uprave Centar banke na vrijeme su se pobrinuli za vlastite račune u banci

Foto:  Bruno Konjević/Cropix (Obavijest o stečaju na vratima poslovnice Centar banke) 

NEPOSREDNO prije odluke Hrvatske narodne banke koja je zaustavila pružanje svih usluga Centar banci, dio članova Uprave Centar Banke povukao je sa svojih računa velike svote novca. Kako doznaje Index, predsjednik Uprave Centar Banke Tomislav Marinac povukao je sa svog tekućeg računa oko 50 tisuća kuna, dok je član Uprave Borna Zane povukao oko 50 tisuća eura sa štednog računa.
 
Na izravan upit jesu li članovi Uprave Centar banke koristili povlaštene informacije te povukli vlastiti novac samo dan prije odluke HNB-a, iz Uprave nam nisu htjeli reći. 
 
Marinac: Pokrio sam minus s tekućeg računa kada je donesena odluka HNB-a!?
 
Štoviše, prema informacijama Indexa predsjednik Uprave Centar banke Tomislav Marinac povukao je novac s tekućeg računa te ušao u minus neposredno prije odluke HNB-a. U odgovoru za Index.hr Marinac je priznao da je koristio tekući račun kada je donesena odluka HNB-a o zabrani pružanja svih usluga, no tvrdi da je podmirio svoja dugovanja te da nije u minusu.
 
"Kada sam postao Predsjednik Uprave 12. lipnja 2013. sam  potpisao Ugovor u radu te sam otvorio tekući račun u Banci za isplatu plaće kao što ima i dio ostalih zaposlenika Centar banke. Plaću za obavljanje posla sam primio za lipanj i srpanj te sam poslovao po tom računu u posljednja dva mjeseca. Ušao sam u dozvoljeni minus te sam kada je donesena odluka HNB-a taj minus odmah zatvorio. Podignuti iznos sam podigao na račun svojih potraživanja u Centar banci te ukupna potraživanja su u značajno većem iznosu", tvrdi Marinac.
 
Iako su nas još u četvrtak, prije četiri dana, uvjeravali da ćemo dobiti izvod njegova tekućeg računa kako bi se mogli uvjeriti u istinitost činjenice da nema dugovanja prema Centar banci do objave ovog teksta nismo dobili ništa. 
 
Član Uprave Borna Zane poziva se na zaštitu osobnih podataka
 
Marinac je na čelo banke došao ove godine kada je u Centar banku ušlo društvo koje upravlja fondom za gospodarsku suradnju (FGS) Alternative. Marinac je došao iz ovog Fonda te je postavljen na čelo Centar Banke.
 
Stečaj je uslijedio nakon što je savjet HNB-a utvrdio da je izostala dokapitalizacija Centar banke koju je trebala izvršiti češka banka J&T. Navodno je J&T pred državu i pred dioničare postavila neodržive uvjete pa su tako navodno tražili da država preuzme cjelokupni kreditni portfelj HBOR-a, i to po nominalnoj cijeni, čime bi država na sebe preuzela cijeli rizik.
 
Za razliku od Marinca, Borna Zane, član Uprave Centar Banke, nije htio posebno objašnjavati vlastiti slučaj podizanja štednog uloga. Iz Uprave su nam objasnili da je riječ o osobnim podacima koji su kao takvi zaštićeni.
 
 
 
Zanimljivo je kako prema tumačenju DAB-a pravo na obeštećenje u slučaju stečaja Centar Banke nemaju članovi Uprave, članovi Nadzornog odbora te osobe koje sudjeluju s najmanje 5 posto u temeljnom kapitalu Centar banke. Stoga je jasan motiv članova Uprave jer nemaju pravo na povrat sredstava kao ostali građani. 
 
Procjenjuje se da su pokretanjem stečajnog postupka u Centar banci državne tvrtke izgubile između 100 i 125 milijuna kuna. Riječ je o mirovinskim fondovima, Plinacrou kojem je ostalo blokirano 7,5 milijuna kuna depozita te nekim državnim Fondovima s blokiranih 10-tak milijuna kuna. 
 
Za "obične" štediše slijedi "natezanje" s DAB-om 
  
Podsjetimo kako je Centar banka od utorka prošlog tjedna odlukom HNB-a u stečajnom postupku. Iz Državne agencije za sanaciju banaka umiruju štediše. Ima dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita do 100 tisuća eura, a isplate moraju krenuti najkasnije 17. listopada. U DAB-u je tako počelo prikupljanje informacija na temelju kojih će izračunati pojedine iznose obeštećenja. Rok za obračun je maksimalno 30 radnih dana, a po njegovom završetku ići će javni poziv deponentima za podnošenje Zahtjeva za obeštećenje.
 
Nakon toga, trebat će doći kod isplatne banke gdje će nakon identifikacije potpisom potvrditi zahtjev koji će time biti formalno podnesene i odmah isplaćen. Građani mogu birati žele li isplatu u gotovini ili na račun u banci, dok se trgovačkim društvima i neprofitnim organizacijama isplata obeštećenja obavlja isključivo na račune. 

Pročitajte više