Iračku ofenzivu na Tikrit usporavaju snajperisti Islamske države

Foto: FAH

IRAČKE snage su se danas približile Tikritu, ali njihovo napredovanje usporavaju snajperisti i zasjede boraca skupine Islamske države (IS), drugog dana ofenzive iračke vojske koja pokušava zauzeli taj ključni grad sjeverno od Bagdada.

"Oprezno napredujemo jer IS koristi tehnike urbane gerile, posebice zasjede i djelovanje snajperista", rekao je jedan vojni dužnosnik, prenosi AFP.

Bagdad je mobilizirao 30.000 ljudi, među kojima šijitske milicije i članove sunitskih plemena i zrakoplovstvo za tu najmasovniju ofenzivu od kada je IS u lipnju 2014. zauzeo velika područja iračkog teritorija.

Stručnjak istraživačkog instituta AKE Group John Drake drži da akcija oslobađanja Tikrita pokrenuta u ponedjeljak ima više izgleda za uspjeh od prethodnih jer šijitske skupine sada raspolažu s više borbenih sredstava, ali je istaknuo da će operacija biti teška jer će oružane snage teško dobivati informacije s terena zbog straha od odmazde IS-a.

Posljednjih mjeseci, uz podršku zračnih napada protudžihadističke koalicije, iračka vojska i savezničke milicije su napredovale prema sjeveru, ali nisu uspjele probiti položaje IS-a u Tikritu.

U sadašnjoj ofenzivi, SAD i njihovi saveznici još nisu intervenirali, ali su nastavili svakodnevne udare na IS u Iraku i Siriji. Turska je poslala dva zrakoplova vojne opreme u Irak.

Bagdad smatra da bi zauzimanje Tikrita predstavljalo odskočnu dasku na putu prema oslobađanju Mosula, drugog grada po veličini u zemlji i glavnog uporišta IS-a u Iraku, 350 km sjeverno od Bagdada.

Pročitajte više