Izjava crnogorskog dužnosnika o Prevlaci izazvala ljutnju: "To je drsko posezanje za hrvatskim teritorijem"

Screenshot: Google Maps

VODSTVO dubrovačko-neretvanskog HDZ-a danas je na rtu Oštrom na poluotoku Prevlaci, najjužnijem kopnenom dijelu Hrvatske, održalo konferenciju za novinare na kojoj je najoštrije osudilo izjavu direktora Uprave za nekretnine Crne Gore Dragana Kovačevića, koji je rekao kako pola Prevlake pripada Crnoj Gori.

Na konferenciji su bili predsjednik županijskoga HDZ-Branko Bačić, saborski zastupnik Frano Matušić, župan Nikola Dobroslavić te načelnik konavoske općine Luka Korda.

Direktor crnogorske Uprave za nekretnine Dragan Kovačević rekao je jučer da će crnogorska diplomacija morati s Hrvatskom uskoro riješiti sporno pitanje Prevlake. Ustvrdio je da ne postoji niti jedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij. "Nigdje ne piše da je ona hrvatski ni crnogorski teritorij. Naša diplomacija treba se boriti za taj dio i smatram da je polovica naša", rekao je Kovačević

"Ova izjava predstavlja opasnu provokaciju i posezanje za neupitnim hrvatskim teritorijem na Prevlaci", ocijenio je Branko Bačić i upozorio na šutnju Vlade i predsjednika Republike Hrvatske koji još nisu reagirali na takvu sramotnu izjavu dužnosnika susjedne države. "Postavlja se pitanje iskrenosti isprike dužnosnika Crne Gore za zločine počinjene na hrvatskom jugu u agresiji na Hrvatsku", istaknuo je Bačić.

Načelnik konavoske općine Luka Korda rekao je kako se vrlo dobro zna čija je zemlja na Prevlaci i da Crna Gora nema nikakvo pravo na taj poluotok. "Na sudu je sve uknjiženo i zna se čija su zemljišta oduzimana i kome pripadaju parcele. Sumnjam u dobre namjere Vlade jer je tvrtka Parka Prevlake odvedena u stečaj i sada je sve pusto. To dokazuje da ih nije briga za Prevlaku", ustvrdio je Korda.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako izjava Dragana Kovačevića "predstavlja drsko posezanje za hrvatskim teritorijem" te očekuje očitovanje crnogorskih vlasti jer takve izjave "narušavaju odnose s Crnom Gorom".

Saborski zastupnik Frano Matušić zapitao se gdje je u svemu tome ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, istaknuo je, "važnije brinuti se o svojoj fotelji nego o hrvatskim interesima", a po njegovu mišljenju, slično se ponaša i premijer Zoran Milanović.

Čelnici Županijskog odbora HDZ-a pozvali su Vladu Republike Hrvatske da žurno pristupi utvrđivanju morske granice s Crnom Gorom u Bokokotorskom zaljevu.

Pročitajte više