Jakovina: Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište neće biti privatizirani

Foto: Hina

HRVATSKU čeka reorganizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponavlja da to nije prvi korak ka privatizaciji.

Sudeći prema tvrdnjama resornog ministra, odzvonilo je neefikasnosti vodno-gospodarskog sustava i velikim gubicima koje stvaraju 152 komunalna poduzeća. Prema preuzetim europskim obvezama Hrvatska do 2023. godine treba realizirati oko 4 i pol milijarde eura vrijedne infrastrukturne projekte. U suprotnom, prijeti nam plaćanje visokih penala. Cilj predstojeće reforme je povećati efikasnost i poboljšati javnu uslugu.

"S ciljem preslagivanja cijelog sustava kako bi dao što bolje rezultate i odradi te projekte krećemo u reformu koja će trajati u idućih 12 do 24 mjeseca. Imat ćemo optimalan broj poduzeća koja će pružati usluge građanima u opskrbi vode, ali i provoditi sve ove važne projekte", najavio je Jakovina.

Odbacio je spekulacije da to uvod u privatizaciju vodoopskrbnog sustava.

"Javne politike ove Vlade su vrlo jasne. Premijer i ja smo više puta rekli da Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište nije predmet prodaje i privatizacije i nikada neće biti. Dušebrižnici koji plasiraju te dezinformacije zapravo su oni koji su rasprodavali poljoprivredno zemljište i koji su prije par godina pokušali u tišini napraviti privatizaciju vodno-gospodarskog sektora, odnosno privatizaciju Hrvatskih voda. Ovo nije privatizacija, i dalje su vlasnici (infrastrukture) jedinice lokalne samouprave", odnosno komunalna poduzeća koja su u njihovom stopostotnom vlasništvu, rekao je Jakovina.

Građanima će, osim kvalitetnije usluge, to donijeti i promjenu cijene vode, potvrdio je ministar poljoprivrede.

"S obzirom na nejednake cijene koje su sada između općina i gradova, u ovoj fazi analize koje su potvrdile studiju, u nekim jedinicama lokalne samouprave će cijene ići prema gore, a u nekima će se one korigirati i prema dolje", najavio je Jakovina.

Dugoročno, do 2023. godine cijena vode svugdje bi se trebala povećati, zaključio je.

"Ovisno o izgrađenosti sustava 2023. kada svako naselje preko dvije tisuća stanovnika bude imalo pročistač i sustav odvodnje, kada sva naselja preko 50 stanovnika budu imala vodoopskrbu, normalno da će ta usluga morati biti nešto skuplja za sve građane Hrvatske", zaključio je Jakovina.

Pročitajte više