Janša o izlasku SLS-a iz koalicije: Vladu je napustio najgori ministar gospodarstva u povijesti Slovenije

Foto: AFP

NA KONFERENCIJI za novinare predsjednik SLS-a Radovan Žerjav izjavio je kako je njegova stranka napustila koaliciju. Uz samog Žerjava, koji je u vladi bio ministar za gospodarstvo i tehnologiju, ostavku je dao i ministar za poljoprivredu i prostor Franc Bogovič. Izjave o ostavci odmah su dostavili i premijeru Janezu Janši.

Premijer Janez Janša odgovorio je Žerjavu putem Twittera: "Danas je vladu napustio najgori ministar gospodarstva u povijesti Slovenije. Niti osnove obaveze nije bio sposoban ispuniti", napisao je Janša.

Nakon Građanske liste Gregora Viranta te Demokratske stranke umirovljenika Karla Erjavca, SLS je treća stranka koja je u zadnjih mjesec dana napustila vladu, a njezini ministri dali ostavke. Sve tri na to su se odlučile nakon Janšinog odbijanja da podnese ostavku nakon što su u javnost procurile informacije da je Janša zatajio više od 200.000 eura u svojoj imovinskoj kartici.

Zastupnici Pozitivne Slovenije, stranke koja je na posljednjim izborima pojedinačno osvojila najviše glasova, u petak su predložili izglasavanje nepovjerenja Janezu Janši, a za mandatarku su predložili Alenku Bratušek. Glasovanje bi trebalo biti na izvanrednoj sjednici u srijedu, a o točnoj proceduri u utorak će odlučiti kolegij predsjednika Državnog zbora.

Nova mandatarka Bratušek u petak se sastala s klubovima zastupnika DL-a, SD-a i DeSUS-a. Bilo je riječi samo o tehničkim pitanjima, priopćili su, a u idućim danima očekuju se daljnja usklađivanja i programske osnove nove koalicije.
 

Pročitajte više