Janukovič brani svoju politiku i pokušava ublažiti prosvjede, Timošenko počela štrajk glađu

Foto: Guliver image/Getty images

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Janukovič pokušao je u ponedjeljak ublažiti proeuropske ulične prosvjede rekavši kako je odluka o suspenziji pregovora o trgovinskom sporazumu s EU-om bila teška i obećavši nastavak uvođenja europskih standarda u Ukrajinu.

U televizijskom obraćanju dok je oko 4.000 ljudi prosvjedovalo zbog vladine odluke od prošloga četvrtka, Janukovič je istaknuo da je odluka motivirana gospodarskim razlozima.

"Danas bi želio istaknuti sljedeće: nema alternative stvaranju društva utemeljenom na europskim standardima i moja politika na tome putu uvijek je bila, jest i bit će konzistentna", rekao je ukrajinski predsjednik.

Janukovičeva vlada zaprepastila je europske čelnike kada je prošloga četvrtka objavila da suspendira pripreme za potpisivanje sporazuma u Vilniusu i najavila da će umjesto toga obnoviti pregovore s Rusijom koja se protivi sporazumu.

Ta je odluka izazvala proeuropske prosvjede na ulicama Kijeva i sukobe s policijom.

Istovremeno, zatočena oporbena čelnica Julija Timošenko objavila je početak štrajka glađu kako bi Janukoviča prisilila da potpiše sporazum s EU-om.

"Kao znak jedinstva s vama, počinjem neograničeni štrajk glađu sa zahtjevom da Janukovič potpiše sporazum", rekla je 52-godišnja Timošenko u poruci koji je prosvjednicima u Kijevu pročitao njezin odvjetnik Serhij Vlašenko.

Pročitajte više