Jemen pred raspadom: Zapad tvrdi sektaški ratovi, a istok priča o revoluciji

Foto: FaH (Sa suđenja pripadnicima Al Qaede u Jemenu)

DVADESET  i šest ljudi ubijeno je u Jemenu u sukobima između šijitske milicije Houthija i sunitskih plemena koji se bore zajedno s militantima al Qaede, izjavili su lokalni dužnosnici u vrijeme kada su Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da zatvaraju svoje veleposlanstvo u toj zemlji nakon što su to već učinili Saudijska Arabija i zapadne zemlje.

Proglasili revoluciju

Žestoki sukobi odvijaju se u južnoj planinskoj pokrajini al-Baydi. Od 26 mrtvih, 16 su iz redova šijitske milicije, a 10 su pripadnici sunitskih plemena i militanti, rekli su za Reuters vojni dužnosnici i izvori u plemenima.

Jemen je suočen s raspadom dva tjedna nakon što su vlast prigrabili pripadnici šijitske milicije Houthija. Francuska, SAD, Britanija, Njemačka, Italija i Saudijska Arabija zatvorili su svoje misije u prijestolnici Sani i povukli djelatnike zbog pogoršanja sigurnosne i političke situacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su zatvaranje svog veleposlanstva u Sani u subotu, javila je državna novinska agencija WAM.

Slaveći svoje napredovanje kao "revoluciju" protiv korumpiranih dužnosnika i gospodarske propasti Houthi su početkom mjeseca raspustili parlament i uspostavili svoje vlastito tijelo vlasti.

Opći sektaški rat

protivnici kažu da skupinu podržava bivši jemenski autoritarni diktatorski predsjednik Ali Abdullah Saleh, zbačen 2011. u prosvjedima Arapskog proljeća, te da cilja na zauzimanje zemljišta i poluga vlasti.

Širenje Houthija na dobro naoružana plemenska područja Jemena na istoku i jugu potaknuli su lokalne snage da se udruže u postizanju zajedničkog cilja s militantima al Qaede na Arapskom poluotoku, jednom od najopasnijih ogranaka te globalne militantne organizacije.

Mjeseci borbi i bombaških napada AQAP-a usmjerenih protiv Houthija u Sani izazivaju strahovanje od općeg sektaškog rata.

Pročitajte više