Josipović: Morao sam naručiti anketu, ispod stola su mi htjeli smanjiti ovlasti

Foto: Boris Kovačev (Cropix)

"NE ŽELIM javno o njima govoriti jer se ni oni nisu javno deklarirali. To, imaju li dovoljnu moć mi nije bitno. Očito je da, čim se u nekoliko novina, pa i u vašima, plasiraju, ponavljam, legitimne inicijative promjene statusa predsjednika, očito je, u političkom smislu riječ je o relevantnim krugovima. Inače, zagovaram puno više javnog raspravljanja važnih društvenih pitanja, pa i ovu anketu i raspravu povodom nje treba shvatiti kao prilog takvoj raspravi", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Novi list o anketi objavljenoj prošloga tjedna u Večernjem listu koja je propitivala ovlasti predsjednika Republike.

Istraživanje je naručio Ured Predsjednika, a prema toj anketi većina je ispitanika za to da se predsjedničke ovlasti povećaju.


Josipović u razgovoru tvrdi da je anketu morao naručiti jer se u nekim političkim krugovima, počelo se govoriti kako bi bilo dobro da se uvede takozvani čisti parlamentarni sustav i to "ispod stola". Kako je rekao bio je zabrinut da se predsjednik bira u parlamentu što bi prema Josipoviću sasvim sigurno značilo i smanjenje ovlasti.

"Stanovište građana kakvu državu žele je realna i stručnim metodama mjerljiva politička kategorija. Građani su vrlo jasno poručili i analitičarima i novinarima i političarima koji razmišljaju o tom drugom modelu da to ne žele. Vrlo jasno žele državu u kojoj neposredno biraju predsjednika", rekao je Josipović u Novom listu o "svojoj" anketi.

Pročitajte više