Josipović potvrdio: Idem po još jedan predsjednički mandat!

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u ekskluzivnom je intervjuu Media servisu komentirao aktualna zbivanja u gospodarstvu i politici. Prvi je put potvrdio da namjerava krenuti u borbu za još jedan mandat.

Predsjednik smatra da je Vlada svjesna gospodarske situacije u kojoj se država nalazi. Stoga ne misli predlagati posebnu sjednicu Vlade na kojoj bi tema bila gospodarski oporavak.

"To bi trebao biti slučaj kada Vlada ne bi bila svjesna problema pred kojim se nalazi i kada bi tu trebalo isforisirati neke odluke. Mislim da to nije slučaj, da Vlada zaista jest svjesna velikih problema u kojima se nalazimo. Moram reći, i mene brine gospodarsko stanje, brine i građane i mislim da je Vladi potpuno jasno da treba u petu, šestu, sedmu ili koju god brzinu, ali se iz krize izaći mora", kaže Josipović.

"Zakoni su tu da bi se provodili"

Govoreći o temi koja je duboko podijelila Hrvatsku, uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, rekao je da zakone imamo kako bismo ih provodili.

"Naravno, o modalitetima, načinu i dinamici, o svemu se da razgovarati, ali provedba zakona mora biti neupitna", ističe Josipović.
Mislite li da je rješenje još jedna odgoda?
"Mislim da je uopće krivo krenula ta rasprava s terminima odgode, moratorij, bismo, ne bismo. Mislim da bi bilo zgodnije situaciju postaviti afirmativno. Kako ćemo provesti zakon, a ne kako da ga ne provodimo", naglašava predsjednik.

"Pusić i Erjavec su na dobrom putu"

Potvrdio je da zna što ministri Vesna Pusić i Karl Erjavec predlažu za rješenje problema Ljubljanske banke. Uvjeren je da su na dobrom putu, a javnost će za dogovor, kaže, saznati kada dođe vrijeme. O još jednoj aktualnoj temi, pobuni sudaca jer će morati objaviti imovinske kartice, predsjednik kaže.

"Po mome, podaci moraju biti poznati, ali je pitanje kako se koriste. Mislim da i određena estradizacija podataka o imovini političara nije dobra. Prema tome, trebalo bi razmišljati o sustavu gdje postoje podaci, ali s druge strane mora biti vrlo jasan mehanizam po kojem će se ti podaci koristiti za ono čemu su namijenjeni", pojašnjava Josipović.

Predsjednik je prvi put potvrdio da kreće po još jedan mandat na Pantovčaku.

"Bliži se polako vrijeme novih predsjedničkih izbora. Sebi uvijek naravno postavljam pitanje i postavit ću ga kada dođe taj trenutak odluke hoću li se kandidirati ili neću. Uživam li dovoljnu potporu građana pa da ima smisla da se upustim u izbornu utakmicu. Evo, kako sada stavri stoje, izgleda da to ima smisla i prema sadašnjem stanju stvari, upustit ću se u tu izbornu utakmicu", zaključio je Josipović.

Pročitajte više