Josipović sutra prima Europsku medalju za toleranciju



PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Ivo Josipović boravit će sutra u Bruxellesu gdje će se susresti s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te primiti Europsku medalju za toleranciju u Europskom parlamentu.

Europska medalja za toleranciju za 2011. godinu dodijeljena je hrvatskom predsjedniku i bivšem predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću za "unaprjeđenje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koje su počinili državljani vaših država". U obrazloženju nagrade, koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, također piše kako su povijesni posjeti i riječi dvojice predsjednika "ojačali temelj za razvoj kulture komemoracije i tolerancije u jugoistočnoj Europi, što je temelj za daljnju demokratizaciju i pomirenje".

Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje čiji supredsjedatelji su bivši predsjednik Republike Poljske Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a članovi istaknuti politički lideri, znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade koji su u svom djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije.

Pročitajte više