Josipovića ponašanje generala nije iznenadilo: Razočarali su se oni koji su mislili iskoristiti Gotovinu

Foto: Robert Fajt/Cropix

"MENE nije iznenadilo ponašanje generala Gotovine, a razočarani su oni koji su ga htjeli iskoristiti za svoju politiku", izjavio je predsjednik Ivo Josipović. Od ministra branitelja očekuje prijedlog o najvišem vojnom odlikovanju za dvojicu oslobođenih generala. Josipović kaže da je primijetio općenacionalni konsenzus zadovoljstva presudom i izjavama generala nakon povratka iz Haaga.

"Istina je da je jedan marginalni dio spektra politike izrazio neko svoje nezadovoljstvo ali imali su nerealno i nekorektno očekivanje da bi instrumentalizirati generale za svoju politiku. Kakvo je njihovo značenje tako su i završile te inicijative", komentirao je predsjednik.Njega ponašanje generala nije iznenadilo.

"Nije me iznenadilo jer znam nešto iz priča o tome kakav je čovjek general Gotovina tako da za mene je to bilo i očekivano u jednoj dobroj mjeri", kaže Josipović.Od ministra branitelja Predraga Matića očekuje prijedlog za najviša vojna odličja za generale Markača i Gotovinu.

"Apsolutno. Ministar Matić u ime ministarstva može predložiti odličja, a ja ću to kao onaj koji po Ustavu odlučuje o dodjeli odličja, vrlo ozbiljno razmotriti", poručuje predsjednik.Ponavlja i kako nema straha od objave registra branitelja. "Pa u raznim monografijama o Domovinskom ratu ima više podataka o braniteljima nego što će ih biti u registru", primjećuje predsjednik.

"Prema tome ne dajte se gospodo branitelji da vas se plaši progonom. Ako bude progona to neće biti zbog registra već zato što je netko s pravom ili ne pravom smatrao da je netko počinio nešto što ne treba", poručio je Josipović.

Pročitajte više