Jovanović im stao na kraj: Pročitajte koje su škole i ravnatelji upisivali učenike u srednje škole preko veze

MINISTAR obrazovanja Željko Jovanović ovih se dana odlučio obračunati s nepravilnostima pri upisima u srednje škole, odnosno s upisima preko veze, ispod bodovnog praga i mimo rang-lista.

Nakon obilaska 118 srednjih škola inspektori Ministarstva obrazovanja su utvrdili nepravilnosti oko upisa učenika u njih 27 (23 posto). Većina nepravilnosti otklonjena je već tijekom nadzora, a posvuda gdje je utvrđeno svjesno kršenje propisa pogodovanjem pojedinim kandidatima i poglavito upisivanjem učenika koji nisu zadovoljili minimalni propisani bodovni prag za upis određenog programa, izdavani su obvezni prekršajni nalozi, a odgovorna osoba, odnosno ravnatelj, predložena je za razrješenje. Prosvjetna inspekcija predložila je razrješenje 14 ravnatelja, od čega je njih devet već razriješeno dok se za preostalih pet  ravnatelja čeka odluka školskih odbora, javlja portal roditeljski.info.

Ministar je rekao kako je inspekcija predložila za razrješenje zbog grubog kršenja zakona Petra Vrbanića, ravnatelja Srednje škole "Braća Radić", Kaštel Štafilić – Nehaj; Jozu Bešlića, ravnatelja Poljoprivredno-prehrambene škole Požega; Božu Pavlovića, ravnatelja Zdravstveno-veterinarske škole A. Štampara u Vinkovcima; Gordanu Dragušicu, ravnateljicu I. gimnazije Osijek; Igora Marača, ravnatelja Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci; Mariju Mačešić, ravnateljicu Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci; Antona Babića, ravnatelja Strukovne škole Pula; Damira Jakšića, ravnatelja Prirodoslovne škole Karlovac; Roberta Erdeljca, ravnatelja Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac; Zdravka Saboleka, ravnatelja Srednje škole Koprivnica; Dušanku Novak, ravnateljicu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec; Marinelu Labaš, ravnateljicu Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu; Nadu Stanić, ravnateljicu Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu te Veroniku Javor, ravnateljicu zagrebačke XV. gimnazije.

Do sada je prema ministrovim riječima razriješeno devet ravnatelja, od toga njih sedam odlukom ministra, a dvoje odlukom školskog odbora. U dva slučaja inspekcija nije mogla predložiti razrješenje ravnatelja jer je jedan otišao u mirovinu (ravnatelj Zdravstvenog učilišta u Zagrebu), a drugi je sporazumno prekinuo radni odnos na vlastiti zahtjev (ravnatelj Ekonomske škole u Rijeci).

Učenici koji su upisani preko veze, mimo natječaja i rang-liste bodova, ostat će u školama koje su upisali. "Iskoristili smo mogućnost da neke od njih prerasporedimo prema uspjehu, ali s obzirom da je sredina školske godine, ne želimo da ispaštaju i ostat će tamo gdje su upisani", objasnio je Jovanović. Do početka listopada naređen je ispis 149 učenika koji nisu imali minimalni bodovni prag.

Pročitajte više