Karamarko: Zaustavit ću egzodus mladih iz Hrvatske i učiniti sve da se vrate oni koji su iselili

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu je u splitskom HNK, na obilježavanju obljetnice smrti prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a Franje Tuđmana, poručio kako će zaustaviti "egzodus" mladih iz Hrvatske i učiniti sve da se vrate oni koji su napustili zemlju, kao i iseljenici sa svojim znanjem i poduzetničkim potencijalom.

Karamarko je u govoru istaknuo Tuđmanove zasluge u stvaranju hrvatske države u čemu se, naglasio je, ne može pretjerati, niti s priznanjem, niti s poštovanjem, ali niti sa zahvalnošću. "To ćemo činiti, to moramo znati, tu kulturu zahvalnosti, poštovanja i svijesti o temeljima i vrijednostima moramo jednom usaditi u svoj narod. Moramo apsolvirati to poštovanje prema utemeljitelju države, prema hrvatskim braniteljima i poput neizbrisiva genoma naroda spremnog živjeti na izazove povijesti i suvremenosti", rekao je.

Dodao je kako to nije samo poruka Tuđmanovim poštovateljima i sljedbenicima, već i onima "koji se nikada nisu i neće dok su živi pomiriti s Tuđmanom i njegovom Hrvatskom koja im je sve dala da bi je zauzvrat negirali, izdavali, blatili i optuživali".

Najgori među njima, kazao je Karamarko, su "oni koji za svoje neznanje i nesposobnost gomilaju dugove, što uzastopce već tri godine čini izgubljena i nesposobna vlast".

"Hrvatska živi svoju europsku povijest i budućnost koju trebamo usvojiti kao narod spreman na izazove. Iz tih izazova koji su sada gospodarski Hrvatska će kao i 1990. godine s dr. Tuđmanom sigurno biti pobjednica", poručio je.

Istaknuo je kako Split razumije te vrijednosti i sve ono što je Hrvatskoj bitno, jer nema ničega krupnog što se u zemlji može događati bez Splita, bez onog što predstavlja njegov fenomen. "Imam se potrebu nadovezati i na temu sporta koju u zadnje vrijeme neki nameću za svoje potrebe i namjere. U tome ih širokogrudno i senzacionalistički nametljivo pomažu mediji", dodao je predsjednik HDZ-a.

"Tuđman je protiv sebe imao cijelu međunarodnu zajednicu, duboko podijeljeni narod komunističkom diktatorom, no to je prebrodio, okupio nas i pomirio nas"

Andrija Hebrang će pokojnog predsjednika Tuđmana pamtiti po puno stvari, no najbitniji je bio njegov životni cilj stvaranja neovisne hrvatske države kojem je podredio apsolutno sve.

"Na tom je putu imao takve poteškoće o kojima danas više ni ne sanjamo. Protiv sebe je imao cijelu međunarodnu zajednicu, duboko podijeljeni narod komunističkom diktatorom, no to je prebrodio, okupio nas i pomirio nas", kazao je Hebrang.

Današnja Hrvatska, ustvrdio je, nije ona koju je stvarao Tuđman, jer je aktualna vlast "sa svih pozicija pomela sve ono što ne misli kao oni".

Prvi predsjednik Hrvatske, dr. Franjo Tuđman je za bivšeg premijera Nikicu Valentića bio veliki čovjek koji je strateški osmislio način stvaranja hrvatske države, a od 2000. godine počinje zaduživanje i ekonomski kolaps, što je danas glavni problem Hrvatske.

"Tu treba sve kreativne snage pridobiti na zajedništvo u rješavanje gospodarskih problema. To je danas bitno. Ovo je povijest, a sada treba stvarati ekonomsku budućnost i to je zadatak ove generacije", poručio je Valentić.

Karamarko: Vlada obmanjuje hrvatsku javnost i Europsku komisiju

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je u subotu Vladu da u nedostatku plana izlaska iz krize obmanjuje hrvatsku javnost i Europsku komisiju, istaknuvši kako je za njegovu stranku jedini problem koliku će "spaljenu zemlju" Vlada ostaviti iza sebe.

Novinari su Karamarka u Splitu, na tribini u povodu 15. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pitali za komentar Vladinih najava o novom zaduženju od tri milijarde kuna, na što je odgovorio kako je Vlada krenula "spiralom propasti i više ne zna što bi".

"Oni nemaju ništa osim zaduživati se, dizati poreze i krpati proračunsku rupu koju ne znaju procijeniti ni izračunati te svaki put obmanjuju i hrvatsku javnost i Europsku komisiju", rekao je.

Uvjeren u pobjedu njegove stranke na idućim parlamentarnim izborima, Karamarko je istaknuo kako je HDZ-u jedini problem koliko veliku i duboku "spaljenu zemlju" će Vlada ostaviti iza sebe, jer ona, po njemu, nema resurse niti ikakav program za izlazak iz krize.


Informacije da će proračunski deficit u 2015. godini s prvobitnih 12,5 milijardi kuna "skočiti" za još šest milijardi Karamarko tumači kao još jednu potvrdu nesposobnosti Vlade. "Bojim se sljedeće godine i bojim se svakoga dana u kojem živimo s ovom vladom", poručio je predsjednik HDZ-a.

Upitan kako komentira Vladine najave da će za namještaj potrošiti 60 milijuna kuna, Karamarko je kazao kako je to "odlično" jer su im se "vjerojatno rasklimale stolice" pa moraju nabavljati novi namještaj.

Za najave da će Vlada za intelektualne usluge potrošiti 244 milijuna kuna rekao je kako je to uzaludno bacanje novaca, "jer mi nije poznato što to znače intelektualne usluge u njihovom (Vladinom) smislu".

 

Pročitajte više