Karamarko o sankcijama: Ovo će materijalno oštetiti Hrvatsku

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SPORNI Perkovićev zakon i moguće sankcije Hrvatskoj, bile su teme u Velikom Trgovišću gdje su se na mini klauzuri okupili HDZ-ovci predvođeni šefom Tomislavom Karamarkom. Bavili su se i gospodarstvom ne otkrivajući svoj program. No zato kritika upućenih Milanovićevoj Vladi nije nedostajalo.

"Ako netko misli da je rekao 'ne' Europskoj komisiji onda se vara. Pogriješio je vrijeme i prostor. To su neki drugi ljudi, vjerojatno njihovi idoli, uzori nekim drugim brkatim ljudima tamo izgovarali takve riječi. Ovo nije ta situacija. Hrvatska je neovisna, suverena država koja je svojom voljom nakon teških pregovora ušla u EU, potpisala predpristupni, pristupni ugovor i mora ga poštivati. Prema tomu, ovo je, rekao bih, ne samo bacanje ljage na Hrvatsku kao zemlju u koju se ne može imati povjerenja, ovo će i materijalno oštetiti Hrvatsku", komentirao je nakon vijesti iz Europske komisije šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko: Problem je ozbiljan

"Bruxelles treba ozbiljno shvaćati, no ova Vlade je neozbiljna. Problem je ozbiljan", kaže Karamarko. O takozvanom Perkovićevom zakonu ovisi put kojim će HDZ ići - i kada su u pitanju prijevremeni izbori i kada se radi o ustavnim promjenama. Odgoda primjene promijenjenog zakona, također nije opcija.

"Najprije Vlada mora povući ovaj zakon da bismo uopće razgovarali o bilo kakvoj promjeni Ustava. Ne možemo Ustav svaki čas mijenjati", rekao je Karamarko.

No, zato bismo trebali mijenjati gospodarsku politiku, poručuju HDZ-ovci najavljujući iz Velikog Trgovišća, rodnog mjesta Franje Tuđmana, vruću političku jesen. Imaju li rješenje? Na mini klauzuri gospodarstvom su se bavili no gospodarski program ne otkrivaju.

"Konzultiramo se s mnogim stručnjacima"


"Mi ćemo gospodarski program objaviti kada nam to bude najviše odgovaralo. Imamo odgovore, svoje prijedloge, recepte. Konzultiramo se s mnogim stručnjacima", kazao je predsjednik HDZ-a Karamarko.

"Ono što se danas pokazuje kao optimalna kombinacija rješenja ne znači da će biti valjano za šest mjeseci", objašnjava HDZ-ova Martina Dalić razloge odgađanja objave programa, najavljenog još prošle godine. Kritika na rad Kukuriku Vlade ima još jedan bivši HDZ-ov ministar:

"Sve se svelo isključivo na rasprodaju pošto-poto. Znamo da jedino šume i vode nisu na prodaju. To sigurno nije put kojim Hrvatska treba ići", zaključio je Ivan Domagoj Milošević.

Pročitajte više