Kina brani odluku o vetu: Rezolucija ne prikazuje realno stanje u Siriji i šalje krivu poruku

KINESKI državni mediji stali su u obranu odluke Pekinga da stavi veto na nacrt rezolucije o Siriji, kojeg su u Vijeću Europe pokušale progurati "zapadne sile".

Najveći kineski dnevnik, China Daily, napomenuo je kako je forsiranje promjene sirijskog režima od strane Zapada pogrešan pristup, podsjećajući na kampanje u Libiji, Afganistanu i Iraku kao primjere gdje su se stvari omakle kontroli.

"Nacrt rezolucije koji poziva na svrgavanje režima nije adekvatno prikazao stanje u Siriji. Zbog isključivog pritiska na vlasti i predsjednika Assada, rezolucija naoružanim grupama u zemlji, ali i čitavoj opoziciji, šalje poruku da imaju podršku međunarodne zajednice. To će, bez ikakve sumnje, situaciju u Siriji samo dodatno zakomplicirati", stoji u članku.

Baš kao što su i Rusi napominjali u više navrata, i Kinezi su se pozvali na libijski slučaj kao primjer u kojem svrgavanje Gadafijevog režima nije donijelo "demokraciju i slobodu", već je zemlju samo gurnulo korak bliže "sektarijanskom građanskom ratu".

Podsjetimo, zapadne sile su kineski i ruski veo prozvale travestijom, navodeći kako su ove nacije svojim činom postale dio problema, a ne rješenja. Na kraju svega, postoji dobra šansa da "slučaj Sirija" prestane biti usmjeren na rješavanje situacije u samoj zemlji i postane platforma za političku borbu nadolazećih sila Rusije i Kine i zapadnih sila koje polako gube status neprikosnovenosti i monopol na ulogu svjetskog policajca.

Pročitajte više