Kina zaustavlja BDP-maniju: Na prvom mjestu kvaliteta života, umjesto forsiranja rasta BDP-a

Foto: scx.hu

KINESKO vodstvo je spremno prihvatiti sporiji gospodarski rast, s obzirom da se pokušava riješiti "BDPmanije" te postaviti društveni napredak i zaštitu okoliša kao glavni nacionalno pitanje, javlja China Radio International.

Zbog postojećeg plana djelovanja u kojem je rast BDP-a na prvom mjestu, čelnici lokalnih vlasti snažno potiču investiranje, bez ikakvog obaziranja na kvalitetu življenja ili okoliš.
 
Predsjednik Xi Jinping je tokom nedavnog posjeta pokrajini Hunan,  pozvao na prekid ocjenjivanja uspjeha na temelju rasta BDP-a.
 
Ovo je izjavio prije početka održavanja Trećeg plenarnog zasjedanja 18. Centralnog komiteta KPK na kojem se raspravlja o produbljavanju kineskih reformi u sljedećem desetljeću.
 
U više navrata Xi je naglašavao potrebu prekida opsjednutosti nacije s rastom BDP-a.
 
"Ne trebamo ocjenjivati uspjeh samo prema rastu BDP-a"
 
"Više ne trebamo ocjenjivati čelnike isključivo po rastu BDP-a. Umjesto toga, trebamo se usmjeriti na poboljšanje životnih uvjeta, društveni razvoj i očuvanje okoliša kao glavne pokazatelje za ocjenjivanje vodstva.", izjavio je u svom obraćanju partijskim čelnicima.
 
"Predsjednikovo naglašavanje o potrebi promjene sustava koji se temelji na rastu BDP-a je važan signal, koji upućuje na to da će središnja vlada biti predana u promjenama, a lokalne vlasti će moći mijenjati svoje prijašnje BDP ciljeve.", rekao je Tang Jianwei, analitičar u kineskoj Bank of Communications.
 
Kinesko gospodarstvo je u posljednja tri desetljeća ostvarivalo zapanjujuću stopu rasta od 10 posto, čineći ga jednim od najuspješnijih u svijetu, stvarajući bogatstvo i poboljšavajući globalnu trgovinu. U isto vrijeme, nacija je uživala u relativno niskoj stopi nezaposlenosti te je održavala socijalnu i političku stabilnost.
 
Nakon što je ušla u razdoblje sporijeg rasta, nakon tri desetljeća dvoznamenkastih brojki, drugo svjetsko gospodarstvo se našlo na raskrižju.
 
S rastom BDP-a od 7,5 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je najniža razina u posljednjih četiri godine, prijašnja vodstva bi uvodila nove programe potrošnje ili politike za poticanje rasta, ali nova vlast traži dugoročna rješenja bez najavljivanja novih izdataka. Ovaj potez šalje jasnu poruku kako je Kina spremna na život sa slabijim rastom.
 
Nekretninski "balon" i produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih
 
"Kineski rast od 7 do 8 posto na godišnjoj razini je prihvatljiv i u budućnosti će postati norma.", rekao je Li Yining, kineski ekonomist. "Rekonstruiranje gospodarstva je važnije za Kinu nego samo slijeđenje rasta BDP-a.", prenosi CRI.
 
Vrh kineskog vodstva je shvatio da je rast uzeo maha kada su cijene nekretnina dosegnule vrhunac, produbio se jaz bogatih i siromašnih, a zagađenje okoliša pogoršalo. Odlučni su u kretanju prema više ekološkom rastu gospodarstva, manjoj ovisnosti o velikim investicijama. Ovo nije lak potez - on podrazumijeva pomak prema poticanju dugo uspavane kineske potrošnje i to otvaranjem jednog od najvećih svjetskih potrošačkih tržišta vanjskom svijetu.
 
Usprkos svemu navedenom, Kina i dalje treba održavati svoje gospodarstvo u odgovornim okvirima i voditi ka "jačanju tržišta rada", kao jednog od najvažnijih zadataka. I kao što je premijer Li objasnio, potrebna je razina od 7,2 posto kako bi se podržalo tržište rada."
 
"Kini je potreban godišnji gospodarski rast od 7,2 posto kako bi se osiguralo 10 milijuna radnih mjesta i održalo minimalnu stopu nezaposlenosti u urabnim područjima od 4 posto.", rekao je Li u svom obraćanju trgovinskim sindikatima 21. listopada. 
 
 

Pročitajte više