Kolinda za Financial Times kritizirala Vladu, a o njoj pišu kao znaku "HDZ-ovog povratka"

Foto: FAH

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Financial Times (FT) najavila je da će svoju novu ulogu iskoristiti za poticanje gospodarskih reformi, iako je priznala da su predsjedničke ovlasti ograničene.

"Možda je najveći značaj njezine iznenađujuće pobjede u tome što mjeri raspoloženje birača pred parlamentarne izbore, na kojima sada kao favorit slovi njezina stranka", piše autor Andrew MacDowall za FT-ov blog Beyondbrics.

'Mi smo sjajna zemlja, blagoslovljena mnogim prirodnim bogatstvima. Daleko smo odmakli, ali moramo u potpunosti promijeniti postojeću ekonomsku paradigmu. Poput mnogih država u EU, Hrvatska je snažno pogođena ekonomskom krizom, ali ono što smo učinili i ono što nismo pogoršalo je situaciju. Nezaposlenost, osobito mladih, među najvišima je u EU, a ipak, prošle godine nismo iskoristili EU fondove koji su na raspolaganju u Bruxellesu', rekla je Grabar Kitarović.

Josipovića "pokvario" Milanović, a Kolindu drži značajan životopis

MacDowall piše da njezine izjave predstavljaju izravan napad na socijaldemokratsku Vladu, s kojom će morati surađivati. Za Josipovića navodi da je poznati i poštovani akademik i skladatelj, koji je izbore izgubio u velikoj mjeri zbog povezanosti s neuspješnom Vladom premijera Zorana Milanovića, a za Grabar Kitarović da kao bivša šefica diplomacije, veleposlanica u SAD-u i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, ima značajno iskustvo u područjima predsjedničkih ovlasti.

Izabrana predsjednica jasno je dala do znanja da će iskoristiti svoju poziciju i u unutarnjoj politici.

"Prvo i najvažnije, želim našem narodu vratiti samopouzdanje. Uloga predsjednika može biti donekle ograničena Ustavom, ali mi daje veoma važnu platformu s koje mogu utjecati na stvarnu i važnu promjenu. Vjerujem da će Hrvatska za pet godina biti posve drukčija od onog što je danas i uzbuđena sam zbog takve budućnosti", rekla je.

"Stranke u RH nisu imale petlje provesti potrebne mjere"


FT piše da detalji reformi još uvijek nisu jasni. Liberalizacija radnog zakonodavstva, daljnja privatizacija i rezanje birokracije mogli bi koristiti Hrvatskoj, no ni Milanovićeva Vlada, kao ni prethodne HDZ-ove, nisu imale petlje provesti nepopularne mjere.

Ni HDZ se nije založio za radikalnu reformu, a još nije ispekao ni ekonomski program, piše FT.

"U kampanji se Grabar Kitarović prikazala kao "alfa-ženka", proizvod svog zavičaja, koja može pucati i voziti traktor, te kao jedna od rijetkih osoba u diplomaciji koja također može pomusti kravu - nesumnjivo dijelom u suprotnosti s donekle bljedunjavim Josipovićem, čiji je otac bio visokorangirani komunist", piše FT.

"Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović je vjerojatno najvažniji znak povratka HDZ-a. Činilo se da njihovu kandidatkinju nisu previše pogodili korupcijski skandali iz prošlog desetljeća, čak ni kao bivšu štićenicu utamničenog bivšeg premijera Ive Sanadera (od kojega se otad snažno distancirala).

No čak i ako HDZ pobjedi na izborima, možda će imati poteškoća u formiranju vlade. Parlamentarna matematika mogla bi ujediniti fragmentirane lijeve i zelene stranke, čime bi one brojčano nadmašile konzervativce i vratile SDP na vlast, uz koaliciju koja će biti još manje sklona reformi", zaključuje MacDowall za FT.

Pročitajte više