Kolumbijski svećenici unajmili plaćenike da ih ubiju, jedan bolovao od AIDS-a

NEDUGO prije nego je  zajedno s još jednim rimokatoličkim svećenikom pronađen mrtav, velečasni Rafael Reatiga svoje je župljane zamolio da se mole za njega, a zboru je ostavio popis pjesama za svoju sahranu, piše agencija AP.

Kada su 27. siječnja prošle godine u automobilu u južnoj Bogoti pronađena tijela dvojice kolumbijskih svećenika, Reatige i 37-godišnjeg Richarda Piffana vlasti su sumnjale kako se radilo o pljački s tragičnim završetkom.

No tužiteljica Ana Patricia Larrota jučer je izjavila kako je naknadnom istragom utvrđeno kako je prošlogodišnji slučaj u stvari samoubojstvo. Naime, nakon što je Reatiga saznao da boluje od AIDS-a dvojica su svećenika unajmila plaćenike da ih ubiju.

Glavna istražiteljica ureda tužitelja Maritza Gonzales rekla je kako su oni za svoju smrt članovima jedne bande dali iznos od oko 8500 dolara, te dodala kako su svećenici prvotno planirali počiniti samoubojstvo skokom s litice u kanjon, no navodno za takav čin ipak nisu skupili hrabrost.

Reatiga je uz AIDS imao i sifilis, a prema izjavi jednog od svjedoka na suđenju dvojici od četiri osumnjičenika za zločin, razvratni je svećenik bio čest gost u krugovima u Bogoti u kojima su se okupljali muškarci homoseksualne orijentacije.

Tri tjedna prije smrti Reatiga je sve što je posjedovao prepisao na svoju majku, a na dan svoje smrti Piffano je s bankovnog računa uzeo 3700 dolara. Istražitelji su osumnjičenike pronašli zahvaljujući telefonskim brojevima koje su svećenici zvali u danima prije svoje smrti, a ukradeni mobitel jednog od svećenika policija je mjesecima nakon ubojstava pronašla kod člana bande.

Ubojicama svećenika Gildardu Albertu Penateu i Isidru Castiblancu u slučaju osude prijete 40-godišnje zatvorske kazne, a dvojica unajmljenih plaćenika još su u bijegu.

Pročitajte više