Konačno! 4. srpnja prvo ročište u slučaju tužbe protiv hrvatskih banaka zbog kredita s valutnom klauzulom!

UDRUGA FRANAK putem svojih stranica izvijestila je kako je konačno zakazano i prvo ročište u tužbi koju su podigli protiv poslovnih banaka u Hrvatskoj!

"Banke su se očitovale na kolektivnu tužbu da nisu odgovorne. Prvo će ročište biti 4. srpnja. O zbivanjima sa samih ročišta svakako ćemo ažurno izvještavati. Budući da je proces sada u tijeku, ostali detalji neće se moći iznositi i komentirati. Pravda je na našoj stani, vjerujemo u pobjedu!", stoji na stranicama Udruge Franak.

Podsjetimo, nakon što prva tužba nije prošla, pet mjeseci nakon nje, u travnju ove godine Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene tužbe koju je podigao za to ovlašteni Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – Potrošač.

Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za čiju je pripremu i doradu Udruga Franak okupila niz pravnih i ekonomskih stručnjaka te prikupila brojne slučajeve i analize kako bi se što bolje izborila za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo onima u CHF, već i u eurima.

Udruga Potrošač ima ovlasti za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Uredbe Vlade RH te je temeljem toga podignuta tužba protiv osam banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj, i to: Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermärkische Banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Société Générale – Splitske banke i Volksbanke, priopćili su iz Udruge franak tada.

Valutna klauzula nije primjenjivana prema zakonu

Tužbom, čijim je sastavljanjem rukovodila glavna odvjetnica Udruge Franak, Nicole Kwiatkowski, će se pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u CHF, kao i nedopuštena i nepoštena primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene zaključno s 31.12.2010.

Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima. Za ugovore od 1.1.2011. nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu, jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u CHF te se na njih primjenjuje novi Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Niz zahtjeva prema bankama

Tužbenim zahtjevom predložilo se da presuda kojom se tuženim bankama naloži sljedeće:

1. Da tužene banke obračunaju iznose kredita po tečaju CHF-a pri isplati kredita i da u skladu s time promijene ugovorne odredbe u kunske kredite ili kredite s valutnom klauzulom u EUR

2. Da tužene banke promijene ugovorne odredbe na takav način da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno, odredivi dio

3. Da tužene banke obračunaju razliku uplaćenih rata u skladu s promijenjenim odredbama o valutnoj klauzuli i kamatama te da razliku isplate oštećenim potrošačima

4. Da tužene banke plate sve troškove nastale iz izmjena ugovornih odredaba te da nema vremenskih ograničenja za mogućnost izmjene tih odredaba.

Pročitajte više