Korupcijska afera u MORH-u vrijedna pola milijarde kuna: Nitko ništa ne zna, a tko je profitirao?

VIJEST o istrazi u Ministarstvu obrane zbog dugogodišnjeg neprovođenja natječaja za prijevoz vojske, koji je plaćen pola milijarde kuna, dobila je nastavak.

U državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave rekli su za HRT da "ništa nisu znali o tome da Ministarstvo obrane godinama nije provodilo javni natječaj za prijevoz vojske". Naime, komisija postupa samo na temelju žalbi, a nijedna žalba o tome nije pristigla.

U slučaj se danas umiješalo i Ministarstvo gospodarstva. Od Uprave za javne nabave tog ministarstva zatražen je nadzor pa Ministarstvo obrane mora dostaviti dokumentaciju i očitovanje o navodima.

"Za prijevoz bez natječaja morala je znati državna revizija"

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je za HTV da ništa nije znala o čitavom slučaju te dodala da se zauzima za to da se stvari "izvedu načistac". Također je pozvala bivše HDZ-ove ministre obrane da se očituju.

"Ured predsjednika Ive Josipovića također nije znao ništa o poslovima koje je ugovaralo Ministarstvo obrane", tvrdi Vlatko Cvrtila koji je u to vrijeme bio savjetnik za obranu tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića. On smatra da je za to morala znati državna revizija.

Podsjećamo, nedavno je u medijima objavljena priča o korupcijskom skandalu u MORH-u. Naime, u posljednjih sedam godina MORH je potrošio 500 milijuna kuna poreznih obveznika na prijevoz vojnika i službenika na posao.

Novi ministar obrane Ante Kotromanović proveo je natječaj i, kako je rekao, uštedio milijun i pol kuna. Ne zna zašto njegovi prethodnici to nisu radili.

Pročitajte više