Kotromanović: Moramo ulagati u vojsku!

Foto: Vojko Bašić/Cropix

U SPLITU se održava znanstveno-stručni skup "Hrvatska ratna mornarica - Jučer. Danas. Sutra". U kontekstu izrade novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga razgovara se o razvoju i modernizaciji HRM-a, sigurnosnom okružju Hrvatske, obrambenoj politici i dugoročnim ciljevima obrambenog planiranja te potrebnim sposobnostima za mornarička djelovanja. Razvojni planovi oružanih snaga zahvatit će period od 10 godina i zahtijevat će ulaganje od sedam do osam milijardi kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović jasno je istaknuo kako su financijska sredstva ograničena te će se zato ulaganja odvijati prema određenim smjernicama. "Imamo proračun od četiri milijarde i 780 milijuna kuna, neki bi rekli da trošimo puno, ali naprosto nas ima 20-ak tisuća. Mi smo vojska. Politička odluka je da Hrvatska ima vojsku. Prema tome, mi se svaki dan uvježbavamo, radimo i treniramo, imamo misije. Ako želimo egzistirati, moramo ulagati. Za razliku od drugih zemalja, mi smo većinu tehnike zarobili u Domovinskom ratu, a mi naprosto sada moramo dati jedan veći impuls modernizaciji hrvatske vojske", rekao je Kotromanović.

"Trebaju nam razni tipovi brodova, a to sve puno košta"

Ono što je u ovom trenutku najvažnije su brodovi, poručuje ministar. "Trebaju nam razni tipovi brodova, a to sve puno košta. Ulaskom u Europsku uniju, postavlja se pitanje , hoće li možda Italija prebaciti svoje težište s Otranta na Mediteran, a da ćemo mi morati dobiti zadaću čuvanja tog prostora. Moramo poduprijeti mornaricu da bude jača i bolja nego što je sada", kazao je Kotromanović.

Ulaganja u vojne snage ovise o projekcijama proračuna za sljedećih osam godina, a ono što je sigurno jest da će se uskoro krenuti s izgradnjom prvog od planiranih pet ophodnih brodova. Cijena ovog prvog broda iznosit će oko 10 milijuna eura, s time da bi izgradnja sljedećih, trebala biti nešto jeftinija, a njihova izgradnja planirana je u domaćim brodogradilištima.


"Gradit će se u Hrvatskoj, što nam je vrlo bitno i nakon toga će ići serija od četiri broda za Obalnu stražu. Ministarstvo obrane je Brodarskom institutu platilo gotovo pet milijuna kuna i sada bi bilo glupo da bacimo taj novac. Mi smo malo `upgradeali` tehničku specifikaciju u zadnjih nekoliko mjeseci. Mornarica je zadovoljna, kao i Stožer s onim što je Brodarski institut napravio i moramo ići po tome. Ne možemo ići tražiti druga rješenja što bi nas opet koštalo vremena i novaca", kaže Kotromanović te dodaje da bi ophodni brodovi mogli biti i kvalitetan izvozni proizvod, jer već ima zainteresiranih kupaca, ali prvenstveno ga treba razviti kao proizvod te isprobati na terenu.

Što se vojnih objekata na obali tiče, Kotromanović kaže kako je vojska većinu njih predala u ruke lokalne zajednice, međutim oni do danas nisu stavljeni u upotrebu. "Mi to predali za vojarne da ne plaćamo komunalnu naknadu. Nažalost, oni stoje. Mi smo predali, mislim više od 300 i nešto objekata, više od 40 milijuna kvadrata zemlje. Nažalost, lokalna zajednica je prema našim podacima, iskoristila svega nekoliko posto, vrlo malo", rekao je Kotromanović i dodao kako ratna luka Lora neće u dogledno vrijeme biti predana u ruke lokalne zajednice.

Ministar ovom prilikom nije želio komentirati medijske navode da je Hrvatska prodavala i donirala oružje sirijskim ustanicima, tek je kratko rekao da se Ministarstvo o tome već očitovalo.

Pročitajte više