Kraj pola stoljeća starog sukoba između Bogote i FARC-? UN šalje međunarodne promatrače

Foto: FAH

UJEDINJENI NARODI su pristali nadgledati završetak sukoba starog pola stoljeća između kolumbijske vlade i marksističke gerile Kolumbijske oružane revolucionarne snage (FARC).

Na temelju jednoglasno prihvaćene rezolucije Vijeća sigurnosti, "politički ured" UN-a otvorit će se na zahtjev obiju strana, s međunarodnim promatračima koji će nadzirati razoružanje pobunjenika.

Ured će biti otvoren "na razdoblje od godinu dana", s mogućnošću produljenja kako bi se "nadgledalo i provjeravalo" konačno bilateralno primirje, prestanak neprijateljstva i polaganje oružja na obje strane.

UN će "odmah početi pripremu za otvaranje ureda". Trideset dana nakon potpisivanja primirja, glavni tajnik Ban Ki-moon će na odobrenje Vijeću podnijeti preporuke "u vezi s razmjerima, operativnim oblicima i mandatom" te misije koju će činiti "nenaoružani međunarodni promatrači".

Oni će se novačiti u zemljama Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC) koja u srijedu održava summit u Quitu.

Mandat i operativne pojedinosti raspoređivanja promatrača bit će predmet druge rezolucije, kažu diplomati.

Ona bi se mogla donijeti u veljači, kada će predsjedanje Vijećem preuzeti Venezuela. Urugvaj predsjeda Vijećem u siječnju.

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft čija je zemlja pripremila rezoluciju, nazvao ju je "važnim korakom prema miru u Kolumbiji".

FARC (marksistička gerila) i kolumbijska vlada u sukobu su već više od pola stoljeća. U tom je sukobu izginulo barem 220.000 ljudi, šest milijuna je raseljeno a desetci tisuća su nestali.

FARC, nastao 1964. iz seljačke pobune, ima još oko 7000 boraca, navode vlasti.

Pročitajte više