MORH: Nezadovoljni smo remontom MiG-ova, nećemo pristati na nikakve kompromise

Foto: MORH

MINISTARSTVO obrane Republike Hrvatske objavilo je danas kako će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa MiG-21, zrakoplove u potpunosti preuzeti tek po završetku svih ispitivanja i otklanjanju uočenih nedostataka.

Napominju i kako će za kašnjenje u isporuci, za svaki pojedinačni zrakoplov, biti obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova, odnosno prema Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.

"Od ugovorenih ukupno 12 borbenih zrakoplova, njih je sedam dosad pristiglo u Republiku Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda tzv. "kockice" i pet kupljenih od ukrajinske strane),  od kojih je jedan zrakoplov Ministarstvo obrane preuzelo i uvelo u operativnu uporabu u OS RH. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi koji se, prema ugovoru, nisu obavljali u Odesi već su i bili planirani u Republici Hrvatskoj (probni letovi pri nadzvučnim brzinama te ispitivanje radarskog sustava).

Na otklanjanju uočenih nedostataka uključeni su i dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi na čelu s njihovim šefom testnih pilota koji su također ovih dana došli u Hrvatsku, a rade temeljem rezultata testiranja koje provode stručnjaci i probni piloti iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci odnosno 200 sati naleta.

Ministarstvo obrane je očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega MORH izražava nezadovoljstvo. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a Ministarstvo obrane neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21", stoji u priopćenju MORH-a.

Pročitajte više