Maiteeq prisegnuo za novog libijskog premijera, osporava ga čelnik parlamenta

Foto: Hina (AhmadLamen, glasnogovornik premijera Maiteeqa)

POSLOVNI čovjek Ahmed Maiteeq prisegnuo je u nedjelju kao novi libijski premijer nakon kaotičnog glasovanja, ali je zamjenik predsjednika parlamenta nekoliko sati kasnije proglasio glasovanje nevažećim, u skupštini u kojoj je izbila žestoka borba za vlast.

Podjele u skupštini pokazuju sve veći nered u Libiji gdje su vlada i parlament nesposobni da potvrde vlast u zemlji prepunoj oružja i milicija nakon zbacivanja Muammara Gaddafija 2011.

Dužnosnici su dali suprotstavljene verzije rezultata parlamentarnih izbora. Prvi zamjenik predsjednika Ezzedin al-Awami rekao je kako Maiteeq nije dobio neophodnu većinu mada je izbio na prvo mjesto u prethodnim glasovanjima.

Drugi zamjenik predsjednika parlamenta Saleh Makhzoum je, međutim, kasnije rekao kako je Maiteeq dobio neophodnu potporu i zatražio da formira novu vladu u roku od dva tjedna.

Nekoliko sati kasnije Awami je proglasio glasovanje nevažećim i zatražio od Abdullaha al-Thinnija, koji je dao ostavku prije tri tjedna, da nastavi voditi vladu ove zemlje velikog proizvođača nafte.

"G. Ahmed Omar Maiteeq nije uspio dobiti potrebnih 120 glasova potrebnih prema zakonu za izbor novoga premijera", napisao je Awami u pismu Thinniju stavljenom na internetsku stranicu vlade.

Za sada nema reakcija Maiteeqa, Makhzouna i zastupnika koji su podržali izbor ovoga poslovnog čovjeka.

Analitičari očekuju da će Maiteeq, ukoliko bude potvrđen, teško ostvariti napredak dok je vlada nesposobna kontrolirati milicije koje su pomogle u zbacivanju Gaddafija, ali sada prkose autoritetu države.

Zastupnici su u nedjelju glasovali za izbor novoga premijera u često prekidanom zasjedanju koje je obilježila zbrka oko broja glasova koje je dobio Maiteeq. Zastupnici su žestoko podijeljeni glede legitimnosti njegova izbora.

Libijska skupština je u pat poziciji između islamista, plemena i nacionalista dok se nejaka nova vojska nastoji potvrditi protiv samovoljnih bivših pobunjenika, plemenskih skupina i islamističkih militanata.

Pročitajte više