Maras i Vrdoljak ne očekuju gubitak 50 tisuća radnih mjesta: Ne volim kada netko "izvali" cifru, HUP radi pritisak

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

OTPOR poslodavaca oko rasta minimalne plaće komentirali su danas ministri gospodarstva i malog i srednjeg poduzetništva.

Ivan Vrdoljak rekao je kako potpuno razumije industrije koje nisu produktivne i način na koje bi porast minimalne plaće utjecao na njih, no s druge strane treba misliti i na radnike. "Potpuno razumijemo industrije koje su niskoproduktivne i gdje utjecaj rasta minimalnih plaća na njihove budžete i konkurentnost nije mali, tako da moramo naći model kako da im pomognemo i da im to kompenziramo. S druge strane, naravno da trebamo misliti i na to da našim radnicima osiguramo i porast minimalne plaće u okvirima rasta cijena i troškova života", naglasio je Vrdoljak.

Vrdoljak ne misli da je realno da 50 tisuća ljudi, kako to najavljuju poslodavci, ostane bez posla već smatra kako se samo treba naći pravi model. "Mi smo u komunikaciji s poslodavcima i svjesni smo te činjenice. To je ona industrijska strategija i trebamo vidjeti koje su to industrijske grane koje su ustvari najviše pogođene s tim. Ako izuzmemo trgovinu, koja mislim da ne bi trebala biti preveliki fokus Vlade. Imamo i tekstil i drvo i prerađivačke industrije koje zapošljavaju veliki broj ljudi i ne smijemo ih ugroziti s povećanjem minimalne plaće. Znači moramo hitno pronaći neku drugu mjeru", poručio je Vrdoljak.

"Mislim da je dobro da idemo s dizanjem minimalne plaće kako bi, ja bih rekao, zaštitili standard onih koji imaju najmanje plaće na tržištu"

Normalno je kad troškovi života rastu da se poveća i minimalna plaća, kaže ministar Gordan Maras i poručuje da će se istodobno neki drugi troškovi poslodavcima smanjivati. Treba imati razumijevanja za neke grane, kaže Maras, no ističe. "Mislim da je dobro da idemo s dizanjem minimalne plaće kako bi, ja bih rekao, zaštitili standard onih koji imaju najmanje plaće na tržištu", naglasio je Maras.

Maras kao i Vrdoljak misli da nije realan gubitak 50 tisuća radnih mjesta. "Mislim da je to teško reći ovako paušalno i nikad ne volim kada netko "izvali" cifru da će se podijeliti 50 tisuća otkaza jer to je način pritiska, rekao bih, interesne udruge, u ovom slučaju HUP-a koji pokušava izbjeći donošenje takvog zakona", kazao je Maras. Maras je rekao da misli kako se to neće dogoditi i poručio da Vlada vodi računa o tome.

Pročitajte više