Maras predstavio poduzetničku strategiju: 40 tvrtki na tisuću stanovnika do 2020.

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

POVEĆATI konkurentnost i produktivnost malog gospodarstva, poboljšati poduzetničke vještine i financijske okvire ekonomske uspješnosti te u konačnici godišnje otvoriti više firmi nego im staviti ključ u bravu - odrednice su sedmogodišnje strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine, ključne u oporavku hrvatskog gospodarstva.

Loša gospodarska i poduzetnička klima, pad standarda i pad optimizma građana - sve to ima i posljedice. "80 posto ljudi u Hrvatskoj smatra da je vrlo teško ili neizvedivo postati poduzetnik. Mi moramo promijeniti taj dojam kod hrvatskih građana i omogućiti ljudima da se pokrenu", kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

A pokretanje vlastitog malog biznisa, razvoj poduzetništva, obećao je Maras, u idućih će sedam godina oporaviti gospodarstvo. Dugoročni plan je povećati konkurentnosti malog gospodarstva te povećati bruto dodanu vrijednosti po zaposleniku za 40 posto.

"U ovom trenutku imamo bruto dodanu vrijednost 16 tisuća eura po zaposlenom u malom i srednjem poduzetništvu. Taj postotak želimo dići na 23 tisuće eura, a to možemo postići većim ulaganjem u inovacije, otvaranjem prostora proizvodnji i svim onim djelatnostima koje mogu stvoriti veću dodanu vrijednost nego imamo sada", kaže Maras.

Uklonit će se i administrativne barijere

Kroz pet strateških ciljeva strategijom se planira povećati udio malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u za 10 posto, izdvojit će se oko 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva, što će omogućiti povećanje broja aktivnih poduzeća i podići broj novootvorenih poslovnih subjekata. "U ovom trenutku imamo 22,47 aktivnih poduzeća na 1.000 stanovnika, a cilj nam je da to bude preko 40 do 2020.", dodaje Maras.


Uklonit će se i administrativne barijere te povećati znanja i kompetencije poduzetnika kroz cjeloživotno učenje, a Strategija je i preduvjet za korištenje strukturnih EU fondova. "Cilj je da u ovih narednih 7 godina i novog financijskog razdoblja Europske unije pokušavamo apsorbirati 2 milijarde eura potpora za malo i srednje poduzetništvo i na to dodamo još 50 posto alokacije naših poduzetnika. To je ozbiljan posao koji je pred nama", zaključuje Maras.

Prvi pokazatelji idu u dobrom smjeru: u gotovo četiri mjeseca otvoreno je 3,5 tisuće jednostavnih trgovačkih društava, kaže Maras. I nedavno Bloombergovo istraživanje kaže kako je Hrvatska u 2013. godini na 49. mjestu poželjnih zemalja, od njih 161, za pokretanje poslovanja, što je porast za 13 mjesta u odnosu na godinu ranije.

Ovaj ključni dokument za razvoj hrvatskog poduzetništva kreće u javnu raspravu i idućih 30 dana bit će dostupan na internetskim stranicama Ministarstva.

Grčić s veleposlanicima u Zagrebu razgovarao o investicijskoj klimi

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelovao je na sastanku o investicijskoj klimi u Hrvatskoj sa šefom delegacije Europske unije Paulom Vandorenom i skupom veleposlanika država članica Europske unije akreditiranih u Hrvatskoj.


Kako su izvijestili iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, koja je bila domaćin sastanka, zbog specifičnosti teme, sastanak je iznimno proširen sa šefovima misija država ne-članica EU -a u Hrvatskoj, te predstavnicima Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

Grčić je istaknuo da Vlada uz fiskalnu konsolidaciju i ubrzanje strukturnih reformi, ulaže napore u restrukturiranje kompanija kako bi se očuvala radna mjesta, pokreće javne investicije, te pružanjem poreznih i drugih olakšica i otklanjanjem administrativnih prepreka, potiče privatne investicije, čiji je pad od 2008. godine najviše usporio gospodarske aktivnosti.

"Vladin prioritet je i što bolja priprema za ulazak u EU, koji će omogućiti dotok izravnih stranih ulaganja uz prednosti financiranja bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Hrvatska jača svoje administrativne kapacitete za što kvalitetnije korištenje fondova EU, a trenutno su identificirani projekti vrijedni 20 milijardi kuna", naglasio je Grčić.

Vandoren je izrazio zadovoljstvo najavama Vlade da će proučiti prepreke izravnim stranim ulaganjima, tako što će probati pronaći adekvatna rješenja. Istaknuo da tome mogu pomoći razmjena ideja i stajališta.

Između ostalog je i poručio da se još treba raditi na poboljšanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki i cjelokupne poslovne klime. "Područja reforme su jasna. To nije niti jednostavan, niti kratak proces, ali je prijeko potreban. Međutim, omogućit će Hrvatskoj i tvrtkama da u potpunosti iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta i izađu iz krize", kazao je Vandoren.

Pročitajte više